På Kvalnes har Roy Pettersen i Andfjord AS og Daniel Fonn Aluwini i Arctic Seaweed store planer.

– Jeg planlegger å starte et landbasert matfiskeoppdrett av laks. I første omgang planlegges produksjon av 5000 tonn med laks, men vi søker om 10.000 tonn, for vi har relativt god plass og store mengder næringsrikt og temperert vintervann, Sier Pettersen.

300 til 400 millioner kroner

Han opplyser at for lakseoppdrettet har de planer om investeringer på mellom 300- og 400 millioner kroner i løpet av de neste tre til fem årene.

– Bare når det gjelder lakseoppdrettet så er det snakk om 10 årsverk, men det kan også bli aktuelt med eget settefiskanlegg, for vi har funnet grunnvann i området som gjør at vi kan sette opp et resirkuleringsanlegg, sier Pettersen. Samarbeidspartner og gründer Aluwini har, som Vol tidligere har omtalt, planer om å dyrke havsalat i tanker på land, med bruk av spillvann fra Andfjord sitt lakseanlegg.

Spillvann som gjødsel

– Spillvannet vil fungere som gjødsel for havsalaten, for i det vannet er det nitrogen og fosfor og det trenger havsalaten for å vokse, sier han. I starten er planen å begynne med tanker som rommer 500 kubikk eller 500.000 liter vann.

– Jeg jobber nå i samarbeid med Céline Rebours i NOBOIO Bodø for å finne de optimale vekstvilkårene for havsalat, og en av kulturene vi dyrker er faktisk hentet i havna på Dverberg, forteller han.

Land vs. hav

– Hva er fordelene med et landbasert oppdrettsanlegg kontra havbasert?

– Vannkvalitet i anlegget vil være minst like god som de beste lokalitetene til havs. Vi unngår lakselus på laksen, kontrollerer vannbetingelsene og får aldri rømming av laks. Også er det kontrollerbart i forhold til sykdomsforebygging. I tillegg er det positivt at avfallsproduktet anlegget produserer skal brukes i havsalat-anlegget, sier Pettersen.

20 nye årsverk

Begge de to gründerne har stor tro på prosjektene sine, som i løpet av en 5-årsperiode kan tilføre Andøy omkring 20 nye årsverk. Andøy kommunes næringsstyret har også tro på satsingen, og har tidligere gitt Andfjord AS 50.000 kroner til lakseprosjektet. Nå har de også vedtatt å gi Aluwini et tilskudd på 50.000 kroner til forskningsprosjektet «Dyrking av havsalat i Andfjorden». Beløpet tilsvarer 13 prosent av totalkostnaden ved EU-prosjektet, som gjennomføres i samarbeid med Norsk institutt for bioøkonomi, tidligere kjent som Bioforsk.

– Jeg er veldig takknemlig for støtten fra kommunen. Det er viktig å vite at jeg har Andøy kommune i ryggen, sier Aluwini.

Kommunal støtte

Støtten til Andfjord AS fra Andøy kommune er fulgt opp av Innovasjon Norge gjennom midler til en forundersøkelse som viser at det er meget gunstige forhold for å hente sjøvann utenfor Kvalnes.

– Selv om støtten fra kommunen bare utgjorde en liten del av totalen, så er det viktig rent symbolsk å ha backing ifra vertskommunen, sier Pettersen.

Forskningsrådet støtter prosjektet

Nå har de også fått Norges forskningsråd og Nordland fylkeskommune med som støttespillere.

– Der har vi sendt inn to søknader i samarbeid og fått bevilget såkalte VRI-midler med til sammen 400.000 kroner, sier Pettersen, og opplyser at det totalt sett skal utredes for 800.000 kroner. Pettersen opplyser at en del av midlene brukes til å engasjere SINTEF for å kvalitetssikre og bidra til å utforme laksekonseptet.

– De vil bidra med en del beregninger og gjøre oss trygg at anlegget fungerer som planlagt, sier han.

Reguleringsplan

Det er området på sjøsiden mellom Kvalnesbygda og Andøytorv som er aktuell for etableringen.

– Vi går nå i gang med å lage en privat reguleringsplan for området for å omregulere området til industri, der akvakultur er et vesentlig satsingsområde. Jeg har vært i kontakt med kommunen og det positive til at vi starter en slik prosess, sier Pettersen.

Investorer

– En investering på mellom 300 og 400 millioner kroner er mye penger. Har du investorer med i prosjektet?

– Vi må jo gå veien om flere finansieringskilder, deriblant Innovasjon Norge, og vi er allerede i kontakt med investorer som er interessert, sier Pettersen, uten at han vil kommentere noe nærmere hvem de har pratet med.

Oppstart i 2018

– Hva slags tidsplan har dere på arbeidene?

– Vi satser på å være i gang med grunnarbeidene våren 2018. Går ting raskt med konsesjon, regulering og kapitalinnhenting så kan vi teoretisk sett være i gang høsten 2017, sier Pettersen.

– Når tror dere man kan få kjøpt laks og havsalat fra Kvalnes?

– I tidsområdet 2019–2020 kan vi si. Havsalaten vokser fort, så den er klar til høsting tre til fire uker etter oppstart allerede, sier Aluwini og Pettersen.