Det påpekes blant annet at det i FMR-en og i regjeringens forslag til ny Langtidsplan for Forsvaret argumenterer med at det er attraktivt og naturlig at ansatte ved basen bor i Narvik eller Harstad.

Regnestykkene bekrefter at det er dette Forsvaret legger opp til. Man har eksempelvis ikke avsatt midler til bygging av forsvarsboliger i Evenesområdet.

Svekker beredskapen

Forsvarets og regjeringens regnestykker og planlagte investeringer understøtter dermed at personellet i stor grad skal bosette seg i Narvik og Harstad.

Basert på dette vil både teknisk personell, bakkepersonell og flycrew ha en lengre kjøretid til basen på Evenes, og dermed en langt dårligere beredskap enn MPA-kapasiteten har på Andøya flystasjon, der ansatte bor på samme sted. Dette trekkes frem blant annet av debattanter på Facebook.

Ved at den foreslåtte basen ligger geografisk noe lengre syd får man også cirka noe mindre operasjonstid og kortere aksjonsradius i de viktige nordområdene.

Avinor opplyser at reisetiden Harstad-Evenes er på cirka 50 minutter hver vei, mens turen Narvik-Evenes er beregnet til 75 minutter, altså én time og ett kvarter.

– Mye tid vil gå tapt

Det er dermed grunn til å påpeke at en flytting av MPA-basen fra Andøya til Evenes vil svekke beredskapen vesentlig - både i krig og fred. Både strekningene til og fra Harstad er mye trafikkert, og kan være utsatt for både sabotasje, ulykker og andre hendelser – særlig på broene i begge retninger. Dette vil lamme trafikken og hindre personell fra å komme til basen.

Dette er ikke fremkommet i regjeringens forslag, FMR eller i PwC-rapportene.

Tillitsvalgt Morten Sørlundsengen ved Andøya Flystasjon sier disse argumentene klart bør vektlegges.

– Det rammer SAR-beredskapen ved at det helt klart kan gå mye tid tapt i kritiske situasjoner før fly kommer seg i lufta, og det kan i verste fall få fatale følger.

– I tillegg kan militære oppdrag også bli rammet, ved hendelser der man vil ha MPA-ene i lufta. MPA-beredskapen svekkes i krig og fred, sier Sørlundsengen.

Alvorlig kompetanseflukt

Sørlundsengen er også opptatt av kompetanseflukten - som man frykter nå vil komme som en direkte følge av den usikkerhet regjeringa har sendt MPA-miljøet inn i.

– Vi står midt oppi en skadelig usikkerhet allerede. Får regjeringen flertall for å legge ned Andøya, er vi redd et verdensledende kompetansemiljø kan bli ødelagt. Det tar 7-8 år å utdanne operatører til å bli kapable på de arbeidsoppgavene som er helt kritiske for NATOs, USAs og Norges overvåking i nordområdene.

– Vi vet at langt fra alle ansatte blir med på en flytting til Evenes. Det kan medføre stans i leveransene fra norsk MPA. Det vil medføre krise, sier han.

Skuffende av regjeringen

Sørlundsengen mener regjeringen har opptrådt på en skuffende måte når det gjelder prosessen.

– Det ble sagt fra statsråden at man skulle ha en åpen prosess. Det har man overhode ikke hatt. Pressen fikk eksempelvis ikke være tilstede på møtet man hadde med kommunen i Oslo.

– I tillegg har man ikke nevnt hvilke konsekvenser nedleggelsen på Andøya vil få for E-tjenestens avdeling her. Det er snakk om et betydelig antall arbeidsplasser. Om disse går tapt, forsterker det de allerede dramatiske konsekvensene dette får for Andøysamfunnet. Dette bør frem i lyset, sier Sørlundsengen.

PwC og koblinger

– I tillegg er det fortsatt grunn til å stille spørsmål ved PwC-rapportene, sier Sørlundsengen.

– Tallene som legges frem der, virker ensidig vridd i negativ retning - for å stemme overens med regjeringens planer om å legge ned Andøya. Tall er presentert i worst case-nivå der det er formålstjenlig, og ting som taler i Andøyas favør er bagatellisert.

– Bakgrunnen for dette må frem. Og det må forklares fra PwC hvorfor man ikke opererer på samme måte når det gjelder Evenes. Hvis ikke forsterkes inntrykket av at dette er et rent bestillingsverk, sier Sørlundsengen.