Trond Solvoll har alltid likt å holde på med treutforming. I snekkerbua i gammelfjøset bak boligen i Gårdsveien på Bleik lager han alt fra store bord og møbler til småtteri som skåler, lamper og klokker.

– Jeg ser meg ut treemner av både drivved og trær i marka. Ser jeg et tre som har en litt artig form, så tar jeg det med. Deretter setter i gang med tretyggeren (vinkelsliperen) i snekkerbua, forklarer han.

Familien har en eiendom på Bø med store trær, så han har mye å ta av.

– I hagen her hjemme, har jeg til konas store fortvilelse skåret ned alle trærne og laget fat og andre ting, smiler han.

Han bruker hele stammen på treet, stikker ut emner og spekulerer på hva han kan lage av det.

Populær gjenbruk

Gjenbruk er populært, så han lager bord av gamle fjøsplanker. Skåler av kvalbein har han også prøvd seg på.

– Jeg prøver og feiler, og finner artige ting. Lamper med Edisonpærer er blitt særlig populært i det siste. Det er artig å holde på og puske litt, sier han.

Han liker å holde på med vinkelsliperen som får fram fine fargespill.

– Man kan nesten ikke gjøre feil når man hiver seg i gang med sliperen, for da er det bare å forandre litt og gå dypere i materien, smiler han.

Vinkelsliperen brukes til alt mulig, og han kan forme med frihånd.

– Jeg har investert mye i verktøy. Det er kostbare maskiner, men jeg synes at det er verdt det.Arbeidstegninger finner jeg på nettet og i interiørblader, og så finner jeg min egen vri

ut fra det. Ser jeg noe spennende, blir det å springe ut i snekkerbua og lage det, sier han.

Solvoll er utdannet tømrer.

– Det begynte med at jeg var så heldig å få prøve meg fram på maskiner og verktøy hos min tidligere arbeidsgiver i Forsvarsbygg. Her fikk jeg praktisere hvordan det fungerer, sier han.

Han synes det er moro å lage skjærefjøler i alle størrelser.

– Jeg bruker gjerne opp endeveden, for da kan jeg blande ulike treslag som gir spennende mønster, forklarer han.

Bilder på skjærefjøler

Med et glimt i øyet sier han at med limet epoksy som blir hardt og gjennomsiktig, kan han felle inn og legge steiner på skjærefjølene. Nå nylig har han også begynt å felle inn bilder. Han er glad for å bli utfordret, og syntes det var spennende å bli engasjert til å lage kaffestativ for Kaffehuset.

Han har også laget to bord til Marmelkroken av et gammelt fjøsgolv.

– Det var artig å se reaksjonen til oppdragsgiver da hun fikk det. Det er givende når folk er fornøyd etter at jeg har lagt meg flid med arbeidet, sier han.

Han har fått mye inspirasjon fra et verktøyfirma fra Stavanger som går med båt fra by til by langs norskekysten og selger verktøy, samtidig som de demonstrerer bruken.

– Der har vi noen av de flinkeste håndverker fra USA, England og Norge. Det var her jeg fikk tips om bruken av tretyggeren (vinkelsliperen) av han som kaller seg for king Arthur i King Arthurs tools. Det er artig å lære nye ting og utfordre seg selv litt, sier han.

Avansert verktøy

Han har gjort sport av å finne fram til avansert verktøy fra utlandet som han ikke får tak på i vanlige butikker. Han har kommet over utstyr og maskiner som gjør at det ferdige resultatet blir mye bedre.

– Blant annet har jeg denne jiggen som borer på skrå ned i materialet, slik at jeg skjule skruer og innfestninger. Det er nesten ingen begrensninger på hva man kan lage bare man har det rette verktøyet, sier han.

Trond viser oss hvordan han nå holder på med et stort bord fra roten av et grantre.

– Det blir et langtidsprosjekt. Det er mye pussing og det går med utrolig mye sandpapir, sier han.

Ingenting av det han lager blir likt, siden det er formen på treemnet som bestemmer.

Han viser treknuten med mønster og fargespill i som han gleder seg til å ta fatt på. Hvem vet hva det blir til slutt. Du kan se hva han lager på facebooksiden hans. For det meste driver han på alene i snekkerboden, men han har gjerne sønnen på syv år med seg.

– Sønnen min er ivrig, og jeg har to ønsker for ham. Det ene er at han skal bli en god håndverker. Det andre er at han skal spille fotball for Høken, avslutter Solvoll.