Kunne du tenke deg å få betalt for å være på tur ett helt år? Det var det hele 1.030 nordmenn som gjorde. Orset ble den heldige utvalgte og skal frem til neste sommer være på tur rundt om i Norge. Onsdag var han på Andøy-besøk.

– Det er spesielt å betale noen for å gå på tur. Men lønna er absolutt konkurransedyktig i forhold til andre jobber jeg kunne fått. Så langt har det bare vært kos og nærmest som en sommerferie, men det blir nok anderledes utover vinteren, sier Orset, som har studert i økonomi i tre år.

Skotesting

Det er skoprodusenten Alfa AS, Norsk Friluftsliv og Visit Norway som samarbeider om turprosjektet. Orset skal bidra til å få flere nordmenn opp av stolen og ut i norsk natur.

– Hans hovedoppdrag er å bidra til å få flere nordmenn i aktivitet og oppdage turgleden. Gjennom blogg, sosiale medier og engasjement i lokal-miljøer skal «Eventyreren» stimulere til den gode turopplevelsen, og vise hvilke fantastiske turmuligheter og opplevelser Norge kan by på. Parallelt med dette skal «Eventyreren» drive produkttesting for Alfa Sko, heter det i en pressmelding fra de tre samarbeidspartnerne.

– Så langt har jeg prøvd fem forskjellige sko. Jeg skriver detaljerte rapporter om skoene, hvordan de er i bruk, om de gir god støtte og om det er ting som løsner eller ikke fungerer, sier Orset.

– Vil dele opplevelsene

– Hvorfor ville du gjøre dette?

– Jeg er interessert i friluftsliv og liker å ta bilder. Her kan jeg kombinere de to tingene. Etter hvert vil det også bli en del video fra turen, men jeg har ennå ikke fått kameraet jeg skal bruke. Jeg ønsker også å dele det jeg opplever, og gjør det gjennom bloggen min (https://www.alfa.no/explorer) og sosiale medier på internett, sier Orset.

Her kan du lese Andreas sin egen rapport fra Andøya.

– Utvalgte mål

Turen startet 22. juni varer frem til midten av juli neste år. Det er imidlertid ikke alle distansene som tilbakelegges til fots.

– Vi har laget en liste over hva jeg skal gjøre og så bruker jeg litt transport mellom disse slik at jeg får med meg mest mulig. Turen startet i hovedstaden. Jeg gikk fra Oslo og gjennom Jotunheimen. Det var en tur på 400 kilometer og det var mye regn. Deretter tok jeg fly til Tromsø og jobber meg nå sørover i landet. Til vinteren blir det ski og pulk. Jeg har en drøm om å gå over Finnmarksvidda i mørketiden, sier Orset.

Måtind

Han kom til Andøya sist tirsdag og campet på stranda vest for Bleik. Han likte det han så.

– Onsdag gikk jeg opp til Måtind, så til Mulen og deretter opp til Nonstind, en tur på rundt 20 kilometer. Jeg tror Andøya er en av de fineste plassene jeg har vært. Det er ikke så kjent som Lofoten, men veldig fint. Jeg var heldig med været, og både Senja og Andøya har vist seg fra sin beste side, og Andøya fra sin beste side er utrolig fint, sier Orset.

Torsdag dro han videre i Vesterålen for å gå opp til Møysalen der toppen ligger i Lødingen kommune.

Her kan du lese om turen til Møysalen.

– Blir vant

– Hvordan er det å være på tur helt alene så lenge?

– Man blir vant til det. Jeg har hatt litt turfølge frem til nå, særlig her oppe i nord. Da jeg gikk gjennom Jotunheimen fikk jeg kjenne litt på ensomheten og gikk i flere timer uten å se andre mennesker. Men man venner seg til å være alene, sier Orset.