Huitfeldt kommer ikke alene.

– Hun har med seg Egil André Aas, som er forbundsleder i Norges Offisersforbund og rådgiver Eivind Vad Petersson, sier Kjell-Are Johansen i Andøy arbeiderparti.

Nordland arbeiderparti har klart gått inn for en delt løsning mellom Andøya og Evenes, der de maritime overvåkingsflyene skal være på Andenes. Det samme har LO gjort. Da Stortinget gjennomførte høring om regjeringens langtidsplan var videreføringen av Andøya flystasjon det første LOs Are Tomasgard tok for seg.

– Andøya er strategisk viktig for Norge og våre allierte. Den er også viktig for virksomheten ved Andøya Test Center. LO vil derfor ha delt løsning mellom Andøya og Evenes, sa Tomasgard.

Har nøkkelen

Venstre har nå signalisert at partiet vil opprettholde Andøya flystasjon. Det er ikke usannsynlig at Kristelig Folkeparti vil gjøre det samme. I så fall vil regjeringen være avhengig av opposisjonen for å få flertall for sitt forslag om å legge ned på Andøya.

Venstre håper for eksempel å få støtte fra nettopp Arbeiderpartiet til sitt forsvarsforslag.

Det er tvilsomt om Huitfeldt vil gi noen signaler om hvor Arbeiderpartiet lander, men det er nå Arbeiderpartiet som sitter med nøkkelen til Andøya flystasjon sin fremtid.

– Arbeiderpartiets gruppe skal starte behandlingen i månedsskiftet september og oktober. Spørsmålet om Andøya og Evenes er sentralt, men langtidsplanen er omfattende og det er mange ting som skal avklares, sier Vad Petersson, som er rådgiver for utenriks- og forsvarsfraksjonen til Arbeiderpartiet.

Johansen sier at delegasjonen fra Arbeiderpartiet også skal besøke Harstad og Bardufoss i forbindelse med rundreisen over helga.

Fokus på Ap

Det blir dermed stort fokus på Arbeiderpartiet neste uke. Onsdag skal Andøy markere sin motstand mot Høyre og Fremskrittspartiets forslag om å legge ned Andøya flystasjon. Det skjer både på Andenes og i Oslo.

LO-leder Gerd Kristiansen kommer som kjent til Andenes onsdag og Anniken Huitfeldt skal ta imot underskrifter fra tusenvis av andværinger i Oslo.

– Jeg setter stor pris på at Huitfeldt tar seg tid til å besøke Andøy i forbindelse med behandlingen av langtidsplanen slik at vi kan få presentere vårt syn for henne, sier ordfører Jonni Solsvik.