Mattilsynet legger fortløpende ut alle resultatene fra smilefjes-kontrollene på nettsiden www.matportalen.no, slik at hvem som helst kan søke opp et serveringssted og se hvilke resultater de har fått etter smilefjes-tilsynene.

Trygghet for gjestene

I forrige uke skrev vi om Kaffehuset Strøm Eriksen og eier Trond Strøm, som uttalte at han syntes smilefjesordningen var positiv.

– Vi var ganske trygge på at vi hadde ting på stell, men det er jo alltid fint å få en bekreftelse på at det er det, sa Strøm. Han var også positive til at serveringsstedene må henge opp resultatet slik at det er synlig for gjestene.

LES OGSÅ: Må henges opp uansett om fjeset smiler eller er surt

– Men det burde komme tydelig fram hva som er årsaken til at man for eksempel får en sur munn. Det er stor forskjell på om man har fått den på grunn av at en rutine ikke er dokumentert skriftlig eller om det er av hygieniske årsaker. Offentliggjøring gir en trygghet og sikkerhet for gjestene om at serveringsstedet har ting på stell, sa Strøm, som selv kan henge opp en smilemunn i vinduet etter Mattilsynets besøk.

En strekmunn

Under tilsynet sist uke ble det delt ut fem smilefjes. Disse gikk til Norlandia Andrikken Hotell, Broham bakeri- og konditoriutsalg, Hotell Marena kjøkken, Kaffehuset Strøm Eriksen og Arresten. Hos Hvalsafari AS avd. Riggen ble resultatet en strekmunn. På punktene «rutiner og ledelse» og «lokaler og utstyr» fant ikke Mattilsynet noe å bemerke. På tilsynspunktet «mathåndtering og tilberedning» fant de mangler ved kjølekjeden.

LES OGSÅ: Et eneste stort smilefjes

– Mangler ved rutiner for å sikre at mat oppbevares ved tilstrekkelig lav temperatur, skriver de i rapporten på www.matportalen.no. Riggen får også anmerkning for manglende merking av allergeningredienser.

– Mangler ved obligatorisk informasjon og merking av allergener i servert mat, skriver de i rapporten.

– Rettet allerede

Eier Geir Maan ved Riggen sier til Andøyposten at de allerede har rettet manglene Mattilsynets tilsyn avdekket.

– Punktet om kjølekjeden dreier seg om en vifte på kjøla som var ødelagt, slik at de ble litt for høy temperatur. Denne var satt i bestilling allerede før Mattilsynet var på tilsyn, og vi hadde selvfølgelig tatt forholdsregler og lagret mat som krevde lavere temperatur, andre steder, sier Maan.

LES OGSÅ: Nå starter Mattilsynet i nord med smilefjesordningen

Når det gjelder merking av allergener i servert mat og menyer, så hadde ikke Maan fått med seg at det i 2014 kom en forskrift med krav om merking.

– Dette har gått oss hus forbi, men vi har det på plass nå. Tidligere har jo folk med allergier spurt og da har de fått svar, sier Maan.

Flere tilsyn

Hos Mattilsynet opplyser kommunikasjonsrådgiver Charlotte Tokle Schytte i region nord at det vil komme flere smilefjes-tilsyn i Andøy.

– De rakk ikke å ta alle sist uke, så de kommer tilbake til Andøy, sier hun.