Ifølge Dagsavisen har sentrumspartiene Venstre, KrF og Senterpartiet tatt pause fra de pågående forhandlingene på Stortinget om langtidsplanen for Forsvaret. Da forhandlingene fortsatte tirsdag var det kun med Høyre, Frp og Arbeiderpartiet til stede. De tre partiene skal være enige om de store investeringene i planen.

Andøyordfører Jonni Solsvik slår fast at det er gode nyheter, og han understreker at arbeidet for å sikre at basen for de maritime overvåkingsflyene (MPA) fortsatt skal ligge på Andøya, vil fortsette til avgjørelsen er tatt.

– Ja, sånn må det nødvendigvis være. Ingenting er avgjort, selv om avgjørelsenes time nærmer seg raskt. Vi har og vil fortsette med å formidle hvorfor en delt løsning mellom Andøya og Evenes er det beste og korrekte for å styrke Forsvaret i nord - med Andøya flystasjon som MPA-base også inn i framtida.

Ikke konsekvenser for budsjett

Solsvik understreker at en videreføring av Andøya flystasjon ikke vil utløse noen investeringer eller budsjettmessige konsekvenser på kort sikt.

– Som vi har sagt hele tiden er en delt løsning det beste. Blant annet for å ha kapasitet til å ivareta behovet for mottak av alliert luftstøtte i en krig eller krisesituasjon.

– I tillegg unngår man da usikkerheten knyttet til investeringsbehovet for ny infrastruktur for MPA-kapasiteten på den nye basen, som erfaringsmessig kan medføre store kostnader. Videre unngår man de dramatiske samfunnsmessige konsekvensene, og faren for tap av kritisk kompetanse. I tillegg vil det viktige samarbeidet mellom E-tjenesten og MPA-kapasiteten videreføres, ved avdelingene som er samlokalisert på Andøya, sier Solsvik og fortsetter:

– Andøya flystasjons fremtid er spilt inn i forhandlingene, og diskuteres der. I disse pågående diskusjonene mener jeg det er uhyre viktig å merke seg at en delt løsning ikke medfører behov for økte bevilgninger til drift eller investeringer og at det heller ikke påvirker Forsvarsbudsjettet på kort sikt.

Ombygg ved nye fly

Solsvik sier at det er først når P-3 Orion skal erstattes av nye fly, og disse blir innfaset at det blir behov for mindre investeringer i ombygging av den ene hangaren på Andøya.

– Dette er et viktig poeng, som både stortingspolitikerne og spesielt medlemmene i Stortingets Utenriks- og Forsvarskomite bør merke seg ettersom budsjettmessige forhold trolig blir vektlagt i forhandlingene, sier andøyordføreren.