Rønneberg er optimist, men også nøktern i forhold til at intense forhandlinger pågår.

– Jeg er optimist ut fra at begge regjeringspartiene ved henholdsvis Christian Tybring Gjedde (Frp) og Øyvind Halleraker (H) signaliserer at de er åpen for forslag om delt løsning. Det tolker jeg dithen at dersom Arbeiderpartiet vil prioritere Andøya, så er det stemning for delt løsning. De har fått en stående invitasjon fra Høyre og Fremskrittspartiet, sier Rønneberg.

Liste med 11 punkter

Han forteller at Ap har lagt frem en liste med 11 punkter som er viktige for dem i forhandlingene som pågår i Utenriks- og Forsvarskomiteen.

– De må prioritere - og sette Andøya nært toppen av lista for å få støtte. I forhandlinger må man som kjent gi og ta. De kan ikke påregne å få inn alle sine punkter.  Investeringene skal man ha oppnådd enighet om. Nå jobbes det med finansieringen. Deretter vil man gå løs på basevalg. Så forhandlingene er kommet inn i en avgjørende fase, sier Rønneberg.

- Ikke så enkelt

– Kan ikke Høyre og Fremskrittspartiet på fritt grunnlag snu - når de innser at dette er den beste løsningen både kapasitetsmessig, strategisk og økonomisk?

– Det er ikke så enkelt. Siden de er regjeringspartier, skal de forsvare regjeringens politikk, og noe slikt kan bli tolket som mistillit til egen regjering og statsråd. Det blir noe annet dersom det foreslås et bredt forlik - som innebærer at man gir og tar, for eksempel når det gjelder delt løsning mellom Evenes og Andøya, sier Rønneberg.

Intern drakamp

Ifølge Rønneberg pågår det nå en drakamp internt i de respektive partier.

– Men merkostnaden ved å gå for delt løsning er en liten økning på drift. Samtidig oppveies dette langt på vei av at man kan unngå store og tunge investeringer - som er nødvendig om MPA-basen skal flyttes til Evenes. Man unngår også de samfunnsmessige konsekvensene og kostnadene forbundet ved dette. Det bør veie tungt, og jeg håper det går mot en delt løsning. Men det gjelder å fortsatt legge trykk på saken inn mot Stortinget og komiteen. For selv om vi er inne i viktige dager, er saken ikke avgjort enda, sier Rønneberg.

Ikke tatt stilling

Stortingsrepresentant Anna Ljunggren (Ap) som besøkte Andøya mandag denne uka, bekrefter at hennes parti ikke har tatt stilling til basevalg enda.

– Det skal vi trolig ta stilling til i gruppemøtet neste uke. Jeg støtter en delt løsning, og er opptatt av helheten i dette, sier Ljunggren til Andøyposten og Vol.no.

– Frem til beslutningene tas er vi opptatt av å få mest mulig informasjon, og besøket her på Andøya har vært veldig nyttig, sier Ljunggren. Les mer i torsdagens utgave av Andøyposten