Som leder for LO er Gerd Kristiansen en av Norges mektigste personer. Fagforeningslederen har vært vært krystallklar i sin støtte. Hun og LO krever at Andøya flystasjon skal bestå. Til VOL og Andøyposten uttrykker Kristiansen optimisme når det gjelder de pågående forhandlingene.

- Sentralt tema

Kristiansen tror skjebnen til Andøya flystasjon er et av de sentrale temaene rundt forhandlingsbordet i Stortinget.

– Luftvern vil avgjøre

Aps Lisbeth Berg-Hansen sier til blv.no torsdag at etter det hun erfarer er det spørsmålet om luftvern som vil avgjøre Andøyas fremtid.

Det er dette som brukes mot Andøya. Dersom det blir krevd luftvern også for overvåkningsflyene, blir det et kostnadsspørsmål. Det blir kjempedyrt å etablere på Andenes i tillegg til Evenes. Uten luftvern vil videre drift på Andøya bare handle om driftskostnader og reduserte investeringer på Evenes, sier hun til blv.no.

Stusser over tallene

– Ekspertise innen våpenindustri og luftvernmiljøet mener regjeringens påstand om at det er behov for å etablere stående luftvern på Andøya om basen videreføres er direkte feil. Hva tenker du om det?

– Jeg er ikke forbauset. Jeg har snakket med offiserer i Luftforsvaret som sier at en mobil løsning for Andøya - der mannskapene sendes fra Evenes til Andøya flystasjon ved behov, vil være en god løsning. Så jeg stusser veldig over at regjeringen hardnakket står på sine påstander om luftvernbehovet på Andøya, og ikke minst de voldsomme kostnadene på 4 milliarder kroner. Jeg skjønner ikke hvor de tar tallene fra, sier LO-leder Kristiansen.

– Spesiell opptreden

På spørsmål om hva hun synes om statssekretær Øystein Bø og regjeringens opptreden i saken, blant annet med Bøs angrep på debattant Tone Salomonsen, som ASC-direktør Odd Roger Enoksen har betegnet som rimelig spesiell, svarer Kristiansen følgende:

– Jeg er enig i at det er rimelig spesielt.

– Når man legger frem forslag som dette, så må man forvente at det kommer meningsytringer og debatt. Det er dette som er demokratiet. Jeg har selv blitt tatt av statsråden som beskyldte meg for å bare være opptatt av arbeidsplasser - noe som også er direkte feil. Jeg uttaler meg på vegne av alle våre forbund og LO - og vi har vektlagt forsvarsfaglige forhold, de samfunnsmessige konsekvensene, og følgene for beredskapen i nord. Det er disse tingene og en helhetlig vurdering som ligger til grunn for at vi krever delt løsning mellom Andøya flystasjon og Evenes, sier Kristiansen.

Andøya viktig

Kristiansen mener at det for LO er Andøya flystasjon og helikoptrene på Bardufoss som er de viktigste elementene som må sikres i LTP-behandlinga.

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å sikre det, og vi jobber fortsatt for dette. Jeg kjemper fullt og helt for at Andøya flystasjon skal bli videreført, sier Kristiansen til Andøyposten.

LO-lederen vil ikke spekulere i om det er Ap som sitter med nøkkelen til Andøya flystasjons fremtid, eller om det er tenkelig at regjeringspartiene kan snu - og videreføre MPA-basen her.

– Her og nå tør jeg ikke spekulere i hvem som avgjør dette til syvende og sist, sier hun.