NØDVENDIG: – Konsekvensene av å fjerne hviletid etter vakt kan være så alvorlig at vi er nødt til å holde stand, sier tillitsvalgt Marius Andersen i EL og IT. (Foto: Mette-H. Berger Amundsen) Foto: Mette Helene Berger-Amundsen

Energimontørene i Andøy Energi har benket seg rundt bålgrua utenfor arbeidsplassen sin i Risøyhamn med flyere om hvorfor de gikk ut i streik fra mandag.

Til sammen er det 11 streikende i bedriften som er organisert i EL og IT forbundet. Det innebærer ni energimontører, og resten innenfor IT- og kontor og renholdsstillinger. I tillegg er to stykker organisert i Fagforbundet der Inger Synnøve Karlsen er tillitsvalgt. Gøril Bergersen er nestleder i EL og IT.

Andersen opplyser at KS Bedrift som er arbeidsgiver sin organisasjon ønsker å ta bort noe av hviletiden til energimontørene etter at de har hatt vakt.

-Alvorlige konsekvenser

– Konsekvensen kan være svært alvorlig. Alt dette har sammenheng med at den nye Regjeringen endret arbeidsmiljøloven. Vår tariff har alltid fulgt den, så når den nå er endret, mener KS Bedrift at de må kutte i arbeidstiden for å følge arbeidsmiljøloven. Vi mener at det slett ikke er nødvendig å holde seg på minstesatsen, sier Andersen.

Han viser til at energimontørene vokter strømnettet hver dag, døgnet rundt, hele året. KS Bedrift ønsker å redusere avspaseringsordningen for beredskapsvakter i energisektoren fra tre til to dager. Det betyr at de fleste som har 10 vakter i året på syv døgn i strekk, mister 10 hviledager i året.

– Etter syv døgn i strekk på jobb, ønsker vi å beholde tre hviledager. Det tilsvarer det som ansatte energiselskaper i NHO har hatt i tariffavtalen lenge, og det blir mer og mer nødvendig å beholde det, påpeker Andersen.

Trenger hvile

Han viser til at med dagens ekstremvær, større vaktområder og mindre bemanning per vakt, samt samfunnet som er mer og mer avhengig av strøm og forventet responstid er like null, så er det totalt urimelig å frata vaktene hvile.

Totalt har streiken vart en måned uten at det har vært noen bevegelse i forhandlingene. I den forbindelse ble streiken trappet opp på mandag.

– I forbindelse med streiken sitter vi utenfor Andøy Energi, i tillegg til å spasere opp og ned gata og dele ut flygeblad. Folk har vært veldig støttende til kravene våre, sier Andersen.

Andøy Energi rammes av streik fra mandag Fra mandag blir 13 ansatte i Andøy Energi AS tatt ut i streik. – Det betyr at alt av teknisk arbeid vil stanse, også feilrettinger, sier Kjell-Are Johansen i Andøy Energi AS. Fortsatt døgnvakt

Han presiserer at selv om de streiker, så opprettholder de vaktordningene. Det betyr at dersom det blir et strømbrudd med fare for liv og helse, eller store materielle kostnader, så rykker de ut og begrenser kostnadene.

– Andøy Energi har mulighet til å søke dispensasjon for skader de mener burde være fikset. Først kommer den til behandling hos en lokal streikekomité her hos oss, og så blir den videresendt til EL og IT sentralt som tar den endelige avgjørelsen, sier Andersen.

Søknader har de allerede fått uten at de har rykket ut.

– Det var ingen fare for liv og helse med det, sier Andersen.

38 energimontører kan bli tatt ut i streik i Vesterålen EL og IT-forbundet varsler en kraftig opptrapping av energistreiken fra mandag av. I Vesterålen vil 38 energimontører bli tatt ut i streik om partene ikke kommer til enighet. Mørke hus

– Hva må til for at dere rykker ut? Konkret hva er fare for liv og helse? Hvor lenge må jeg finne meg i å ha et hus uten strøm i denne tiden her?

– Det kan vi ikke svare på, siden ingen problemstillinger er like. Men et vanlig hus må nok finne seg i å leve med å være fri for strøm en stund, sier Andersen.

Inger Synnøve Karlsen i Fagforbundet som har to merkantilt ansatte medlemmer i Andøy Energi, opplyser at de støtter opp om streiken i ren sympati med energimontørene.

– Vi ser den belastningen montørene våre har, så det er viktig for oss at de får beholde hviledagene sine, avslutter hun.