De parlamentariske lederne skal ha møttes på Stortinget igjen klokka 21 torsdag kveld, ifølge NTB i et avlyttingssikkert rom i kjelleren.

Venstre-leder Trine Skei Grande antydet da at det står en del igjen, selv om det lenge har vært antydet at forhandlingene nærmer seg slutten klokka 22 torsdag kveld.

– På noen områder står vi ganske langt fra hverandre, sa hun, ifølge NTB.

Sentrums-ultimatum

Ellers er siste nytt fra forsvarsforhandlingene at sentrumspartiene etter informasjon fra kilder i Stortinget skal ha stilt et ultimatum til H, Frp og Ap.

Sentrumspartiene skal i fellesskap ha krevd at Andøya flystasjon SKAL videreføres.

De tre store KAN vedta å presse gjennom en nedleggelse av Andøya flystasjon, men da får man ikke et bredt kompromiss. Dette betyr også at Solberg-regjeringen bryter med sine samarbeidspartier i en viktig sak, noe som kan få konsekvenser for samarbeidet om statsbudsjettet.

Tror nesten ikke på det

Andøyordfører Jonni Solsvik (H) sier han nesten ikke tror det er sant at Andøysamfunnets skjebne skal henge på et tall som kastes inn i forhandlingene uten at man får sjansen til å analysere tallet, kvalitetssikre det - og eventuelt tilbakevise det. Han mener det er bortimot skandaløst.

– Det er som jeg trodde - tallet på 6 milliarder er sammensatt av langtidsmeldinga. 2,7. I tillegg er det plusset på 3,4 milliarder kroner til luftvern på Andøya flystasjon.

– Det står ikke i LTP-en at det er behov for luftvern på Andøya, og derfor er det heller ikke lagt inn noe tall. Men nå er det kastet frem på bordet. Det skjer i tolvte time. Like før avgjørelsen faller. Her må man stoppe opp, og være ansvarlig.

– Det må man avklare, og alle må få klarhet i hvor dette tallet er kommet fra. Det må kvalitetssikres. Vi har påpekt en rekke feil og mangler i beslutningsgrunnlaget. Så man kan ikke stole blindt på dette.

Verken for Evenes eller Andøya er det skikkelig utredet hva man eventuelt trenger, hvordan et luftvern skal etableres og hva det vil koste. Vi har påpekt dette. Det er ikke gjennomført noe luftvernprosjekt. Det er eneste måten å tallfeste dette på.

– Man har et stort forklaringsbehov her. Hvis man i fullt alvor legger opp til at Andøya flystasjon skal legges ned - på et grunnlag som ikke engang er tallfestet i Langtidsplanen - men som kastes inn i tolvte time, så har jeg store problemer med å forholde meg til det!

–  Problematisk

Hvis man mener at man skal nærmest henrette et lokalsamfunn på et slikt grunnlag, mener jeg det er grunn til å stille en rekke spørsmålstegn ved Stortingets opptreden.

– Er det slik man ønsker at det skal fungere når store beslutninger tas? Det synes jeg er meget problematisk. Min klare oppfatning er at dette tallet kun er basert på en oppfatning - det er ikke noen grundig og skikkelig utredning som ligger bak dette.

– Det blir uansvarlig å ta en beslutning om å legge ned Andøya flystasjon på et så usikkert grunnlag. Vi har påpekt flere feil og mangler i departementets saksfremlegg og utredninger.

– Det går ikke an å ta store beslutninger på et slikt grunnlag. Det er verken forsvarlig, redelig eller noe Stortinget kan være bekjent av, sier Solsvik, med klar adresse til de tre store partiene på Stortinget.