Mens forhandlingene i Stortinget pågikk for fullt fredag, besøkte Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) basen på Andøya i anledning den årlige markeringen av Forsvarets minnedag. Tonje Skinnarland hadde mye godt å si da hun besøkte flystasjon denne spesielle merkedagen.

Flere av de ansatte på flystasjonen ga overfor undertegnede uttrykk for at det unektelig føltes spesielt å ha minnemarkeringa på en dag personellet kunne risikere å miste sine arbeisplasser.

– Godt å få anerkjennelse

Generalinspektørens besøk sørget imidlertid for et lystegn.

– Hun hadde bare gode ord å si, og vi vet jo at NATO og USA er fornøyde med kvaliteten. Det som har vært tema er at de gjerne skulle sett økte leveranser i denne spente tida. Så det var godt å høre anerkjennelsen fra toppsjefen i Luftforsvaret. På en slik dag er nok manges fokus på forhandlingene i Stortinget. Vi forstår ikke at politikerne ønsker å legge ned en så god og viktig base som Andøya, særlig ikke i en situasjon der leveransene herfra er viktigere enn noen gang, sier de NOF-tillitsvalgte Rune Øverås og Kjell-Gunnar Myrseth.

Strategisk avgjørende

Midlertidig generalinspektør for Luftforsvaret (GIL), Tonje Skinnarland, syntes det var godt å komme på besøk til Andøya akkurat denne dagen.

– Jeg er her for å gi anerkjennelse for leveransene herfra, og det har vært godt å være sammen med personellet her i dag på denne dagen, sier Skinnarland.

– Personellet sier at du skrøt av leveransene herfra. Hvor viktig er bidraget fra Andøya flystasjon for NATO-alliansen og Norge?

– Bidraget herfra er av helt strategisk avgjørende betydning. Det vil de også være i framtida, sa Skinnarland etter markeringa av Forsvarets minnedag – samtidig som sentrale stortingspolitikere forhandlet om flystasjonens skjebne i Stortinget.

– Akkurat den sammenhengen gjør dette smått surrealistisk. Det burde ikke gå an at man ønsker å rokke ved noe så viktig og så bra, sier Kjell-Gunnar Myrseth.