Arbeiderpartiet vil i sitt alternative forslag til statsbudsjett foreslå 100 millioner kroner til omstilling av Andøysamfunnet etter vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon.

– Dette er en viktig oppfølging av merknadene til langtidsplanen for Forsvaret og at omstillingen i Andøy kommer gang så raskt som mulig. Derfor ønsker vi også å fremskynde det store havneprosjektet til over 500 millioner kroner, sier Sivertsen.

Dette havneprosjektet ligger inne i Nasjonal Transportplan (NTP). Transportplanen skal behandles i Stortinget til våren og der er det antydet at havneprosjektet på Andenes skyves ut i tid til 2024 til 2029. Men nå kan det altså bli realisert tidligere.

– 25 millioner kroner vil i vårt forslag gå til oppstart av dette prosjektet i 2017. Det er det Kystverket rekker å bruke til neste år. Vi ønsker dermed å forsere havneutbyggingen med flere år. Det vil være et viktig tiltak å ha ei god fiskerihavn, sier Sivertsen.

– Ikke alt

Sivertsen sier at forslaget om 100 millioner kroner ikke er det eneste tiltaket Arbeiderpartiet vil foreslå for Andøysamfunnet.

– Jeg er enig i at det må legges statlige arbeidsplasser til Andøy. Det har også Nordland Arbeiderparti vedtatt i en uttalelse. Når Stortinget skal behandle en sak om lokalisering av statlige arbeidsplasser, er Andenes et sted som må være med i vurderingen, sier Sivertsen.

Dialog

Ordfører Jonni Solsvik er forundret over at Arbeiderpartiet ikke har snakket med Andøy kommune før man lanserte sitt forslag.

– Jeg er enig i at det er viktig med god dialog, men det er en dialog kommunen først og fremst må ha med regjeringen. Nå ønsker vi å gi kommunen finansielle muskler til å komme i gang med omstillingen. Vi foreslår derfor 75 millioner kroner til omstilling, som er penger kommunen kan disponere i samarbeid med Nordland fylkeskommune, sier Sivertsen.

De andre må følge opp

Sivertsen sier han håper også de andre partiene i Stortinget følger opp merknadene om ekstraordinær innsats for Andøy-samfunnet.

– Andøy vil være i en krevende situasjon over tid. Også de andre partiene har uttrykt stor omsorg for Andøysamfunnet. Jeg håper de følger det opp med tiltak og ikke bare snakket om det, sier Sivertsen.

Fortsatt kvalitetssikring

Ordfører Jonni Solsvik sier at det selvfølgelig er bra at Ap foreslår å bevilge 100 millioner kroner til Andøy.

– Men må ikke glemme at havneprosjektet ligger inne i Nasjonal Transportplan og skal gjennomføres uavhengig av flystasjon-vedtaket. Men det er bra at dette prosjektet kan fremskyndes. Og det er heller ikke slik at disse bevilgningene skal gå på bekostning av kravet om å kvalitetssikre beslutningsgrunnlaget for vedtaket om å legge ned flystasjonen. Det er krav som ble forsterket etter forsvarssjefens besøk på Andenes i forrige uke, sier Solsvik.

Stortingsrepresentantene Kjell-Idar Juvik og Eirik Sivertsen (Ap) vil bevilge 100 millioner kroner til oppstart av omstillingsarbeidet i Andøy. – 25 millioner av dette skal gå til oppstart av det store havneprosjektet på Andenes, sier Sivertsen. Foto: Pressefoto