Unisont uttrykk for stå-på-vilje og framtidstro da næringslivsfolk fra Andøy møtte Innovasjon Norge Essensi-konsulentene og kommunen i stormøte om omstillingsarbeidet.

Næringssjef Brita Erlandsen ønsket velkommen, og var imponert over fremmøtet.

– At vi er over 110 samlet her idag er kjempebra. For det er nå vi skal stake ut retninga for prosessen videre, sa hun.

Ordfører Jonni Solsvik var tydelig på det samme.

– Nå er hovedoppgaven vår å gjøre hverandre god. Det er et spørsmål jeg er blitt stilt mange, mange ganger - som jeg kan nevne her i kveld også. Mange lurer på om det at vi går igang med omstillingsarbeid betyr at kampen for å berge flystasjonen er en tapt sak. Til det er svaret NEI - den saken er på ingen måte avgjort, sa Solsvik til applaus.

– Grunnen til at møtet i kveld er så viktig er at det vi skal jobbe med må være forankret i næringslivet. Deres innspill i kveld blir kjempeviktige! sa Solsvik.

Omstilling i Andøy – Havna er nøkkelen – Havna er nøkkelen for omstilling av Andøy, sier Andreas Haugen i Andenesfisk AS. – Den er viktig for mange aktører. Omstilling

Trond Erik Dekko Andersen opplyste at Andøysamfunnets situasjon gjør at man havner innunder en egen særordning.

– Den heter «Omstillingsprogram ved akutte endringer i arbeidsmarkedet». Dette er ekstraordinær innsats fra staten, og derfor er det så viktig at man nå søker å utnytte det ordinære virkemiddelapparatet, sa Andersen som opplyste at gjennomføringsfasen vanligvis er 5-6 år.

Må kartlegge

Berit Laastad fra Essensi sier deres jobb i prosessen fremover er å kartlegge hvordan næringslivet mener innretninga på omstillingsmidlene bør bli.

– Ambisjonsnivået bør i alle fall være å kompensere for de arbeidsplassene man taper. I tillegg er det viktig å satse bredt, for å minske sårbarheten, sa Laastad - før de fremmøtte ble delt inn i grupper som skulle identifisere styrker, svakheter, muligheter og trusler for videreutvikling av Andøysamfunnet.

– En knallgod prosess, mente Per-Erik Larsen, sjef ved Vitux-fabrikken på Andenes.

Tre elementer gikk igjen hos alle de ni gruppene - fiskeri, reiseliv og teknologi bør bli bærebjelkene for vekst i Andøy fremover. I tillegg kom det frem mye annet i denne delen av møtet.