Det viser fersk statistikk fra NAV. Tallene viser at andværingene er mindre syke enn landsgjennomsnittet for kommunene og mindre syke en fylkesgjennomsnittet for Nordland.

Blant de laveste i Nordland

I fjerde kvartal i fjor hadde Andøy et legemeldt sykefravær på 4,6 prosent. Bare fem kommuner i Nordland, Beiarn, Hamarøy, Lurøy, Grane og Moskenes, hadde mindre fravær i fjerde kvartal enn Andøy. Landsgjennomsnittet er 5,4 prosent og fylkesgjennomsnittet er 6,2 prosent, som var en nedgang på 1,4 prosentenheter i forhold til fjerde kvartal i fjor.

I Nordland er de mest syk i Ballangen. Sykefraværet var på 12,5 prosent i fjerde kvartal.

Høyest legemeldt sykefravær finner vi innenfor helse- og sosialtjenester (8,3 prosent) og transport og lagring (6,9 prosent). Lavest sykefravær finner vi innenfor elektrisitet, vann og renovasjon (4,1prosent).

Vesterålen

De andre kommunene i Vesterålen ligger alle over landssnittet på 5,4 prosent.

Øksnes har høyest sykefravær med 7,61 prosent. Deretter følger Hadsel med 6,85 prosent, Bø med 6,15 prosent og Sortland med 5,97 prosent.

– Forebygging

Katja Larsen er folkehelsekoordinator i Andøy. Hun er glad for at sykefraværet i Andøy er ganske lavt.

– Jeg synes det er helt fantastisk med slike tall. Nå begynner vi kanskje å se resultatet av at det er satset på forebygging i Andøy gjennom flere år. Det jobbes godt på dette området innenfor mange tjenester, sier Larsen til VOL.

Hun peker på at det er en rekke forhold som påvirker helsa til folk.

– God helse er mer enn bare fysisk aktivitet og kosthold. Miljøet på arbeidsplassen, trivsel og mestringsopplevelser har også betydning for helse og uhelse, sier hun.