Trives: Monica Amsen trives kjempegodt i sjarkmiljøet på Andenes. Foto: Mette-Helene Berger Amundsen. Foto: Mette Helene Berger-Amundsen

Monica Amsen storkoser seg med torskefisket på sin nye utgave av «Fiskerinnen» som har plass til mer fisk ombord.

1, 6 millioner kroner

Hun byttet ut sjarken sin på 31 fot før jul, og er nå godt i gang med nyinvesteringen til 1,6 millioner kroner. 34-fotingen ble kjøpt uten torskekvote, og Amsen flyttet rekrutteringskvoten sin som i år er 54 tonn torsk over på nybåten.

– Jeg trengte mer lastekapasitet for å få plass til fisken under dekk, slik at jeg kunne frakte den på en tryggere måte. Det har gått kjempebra, og rekorden så langt er på 1800 kilo. Jangaard Export betaler bra, og med en pris på 23 kroner kiloet, gir det meg 40.000 kroner på et sjøvær, smiler Amsen. Hun regner med å tjene snaue 800.000 kroner på torskekvota i år.

Trives i sjarkmiljøet

Hun trives kjempegodt i sjarkmiljøet på Andenes.

– Vi er en 10-12 stykker, og jeg blir veldig godt ivaretatt. Det er lett å få fisk sammen med dem. Dersom en av oss ikke får fisk, snakker vi sammen på senderen og forflytter oss til det rette stedet, smiler hun.

Det har vært mye skruing på båten siden hun kjøpte den.

– Jeg skrur ikke så mye selv, men har begynt å få det bedre til etter hvert. Det har vært masse mannfolk fra fiskerimiljøet og hjulpet meg, både med autopiloten og en del andre ting. I dag kommer det en for å hjelpe meg å skifte olje, smiler hun.

Elsker yrket sitt

Hun elsker yrket sitt, og er så glad for at hun bestemte seg for å bli fisker og fikk sin første båt i 2012.

– Jeg koser meg, og føler at jeg er på riktig hylle. Det går bra og jeg får det til. Det er harde og lange dager på havet, men jeg berger privatøkonomien og får betalt regningene mine. Samtidig er det kjempegøy på havet, smiler hun.