De fleste ser nok for seg lange sandstrender og solbrune kropper når man sier brettsurfing. Men surfing i arktis blir stadig mer populært.

Unstad

Senest i oktober i fjor hadde New York Times en stor artikkel om surfing under nordlyset fra Unstad i Lofoten.

Nettopp Unstad er blitt synonymt med vintersurfing. Nå tar en andværing opp konkurransen.

– Andøya er den beste plassen for surfing i Vesterålen. Uansett vindretning, vil du som regel finne en plass langs vestsiden av øya der bølgene treffer. Vi kan boltre oss helt fra Høyvika til Åknes, sier Anders Stave.

– Heftigere med surfing

Han ble bitt av surfebasillen for fem år siden, og har surfet på Costa Rica, i California og i Florida.

– Før det var det en del snowboard, men jeg har alltid vært tiltrukket av havet. Det er hakket heftigere med surfing, og hver bølge er unik, sier Stave.

«Farmen»

Han har nå overtatt et anlegg på Åknes som kalles «Farmen». Der er det to utleiehytter, tre badstuer og flott natur.

– Med fjellet rett bak, fiskevann og stranda rett nedenfor ligger alt til rette for surfing og andre aktiviteter dersom det ikke er bølger. Det er for eksempel flott å kjøre ned Gaveltinden på ski, sier Stave.

Fem meter

Han sier at bølgene på stranda rett nedenfor anlegget, kan komme opp i fem meter.

– 17. mai i fjor er noe av det beste bølgene vi har hatt her. Ellers er det mest i perioden fra september til april, sier Stave.

– Det er lang sandstrand her, med sandbunn utover. Det gjør at det også er egnet for nybegynnere, legger han til.

Fra hele verden

Nå vil han lokke surfere fra hele verden til Andøya for surfing.

– Det er noe med kontrasten mellom det kalde havet og varmen innendørs. Her er det sol, snø, havørn og sel. Jeg tror det er årsaken til at arktisk surfing er blitt så populært. Du er ikke skikkelig surfer før du har stått bak bilen og tatt på deg våtdrakten i snøstorm, sier Stave.

Næringsstøtte

Bedriften han har startet heter «Arctic Aloha» og mandag behandlet næringsstyret i Andøy en søknad om næringsstøtte til prosjektet.

Næringssjef Brita Erlandsen er innstilt på å gi Stave 25.000 kroner i støtte. Et enstemmig næringsstyre innvilget støtten.

– Anlegget ligger her, sjøen ligger her, men det må på plass en del utstyr. Jeg skal kjøpe flere brett og miljøvennlige våtdrakter. Det koster ekstra, sier Stave.

Samarbeid

Etter hvert skal han få på plass egen nettside og logo.

– Jeg samarbeider med Designfabrikken om dette. Jeg håper også å få til et samarbeid med de i Lofoten, blant annet brettprodusenten Frost som holder til der. I tillegg håper jeg å samarbeid samarbeid med aktører som arrangerer turer og opplevelser i Vesterålen, sier Stave.