Andøya flystasjon er vedtatt nedlagt. Med det som bakgrunn, har Andøy kommune søkt om omstillingsstatus. Kommunen mener staten må bidra med 150 millioner kroner i omstillingsmidler.

Det skal komme i tillegg til den «ekstraordinære statlige innsatsen» som Stortinget har lovet Andøy som følge av nedleggelsen av flystasjonen.

Omstillingsmidler

Hvor mye Andøy får i omstillingsmidler, får vi vite torsdag. Da skal finansminister Siv Jensen legge frem regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Dette er samtidig regjeringens siste mulighet før valget til å spre milde gaver ut over landet. Tiden vil vise om noe lander i Andøy.

Avgjør oljevernbase før sommeren – Andøy diskuteres i regjeringen – Dere har klart å skape et inntrykk av at det er mange muligheter i Andøy, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter Andøy-besøket onsdag. Mye uavklart

Det er mye som er uavklart når det gjelder Andøys framtid. Det arbeides fortsatt for å få omgjort vedtaket om å legge ned flystasjonen. Da må i så fall Arbeiderpartiet snu i saken. Partileder Jonas Gahr Støre har avvist den muligheten.

Men Ap kan komme i regjering med et offensivt Senterparti etter valget og Sp har flystasjonen som en av sine kampsaker.

Senterpartiet har lovet en egen utredning om flystasjonen. Det blir spennende å se hva som blir resultatet av den.

Hva skjer med flystasjonen?

Det er heller ikke avklart hva som skjer med Andøya flystasjon etter en eventuell nedleggelse. Skal noe av den fortsatt beholdes av Forsvaret?

Et svar Bjørnar Sellevold fikk fra statsminister Erna Solberg kan tyde på det.

– Forsvaret vil nøye planlegge, og informere samfunnet, om hvilke områder som blir «avmilitarisert», og stilt til disposisjon/solgt til sivilt bruk, svarte Solberg.

Dermed er det uavklart hva slags områder som kan fristilles til næringsvirksomhet, noe regjeringen la stor vekt i stortingsproposisjonen om langtidsplanen for Forsvaret.

Gahr Støre avviser omkamp om Andøya flystasjon – Om vi kommer i regjering med Senterpartiet, blir det vår oppgave å gjennomføre langtidsplanen for Forsvaret, sier Jonas Gahr Støre (Ap). «Ekstraordinær statlig innsats»

Det er heller ingen som har definert hva som ligger i begrepet «ekstraordinær statlig innsats».

På spørsmål fra VOL ville ikke kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner svare på hva han legger i begrepet.

Regjeringen kan mene at en pen sum med omstillingspenger vil være nok. Kanskje får vi svar på det torsdag.

Heller ikke Ap har kommet med forslag i Stortinget om hva disse ordene skal bety eller gitt dem innhold.

– Arbeiderpartiet vil ivareta Andøy-samfunnet gjennom blant annet omstillingsmidler, statlige investeringer i infrastruktur og sikring av videre drift for Andøya Space Center/Andøya Test Center, heter det i partiets program foran valget.

Det er ikke godt å si hva av dette som er «ekstraordinær statlig innsats». Men det er verdt å merke seg at Ap ikke nevner statlige arbeidsplasser i sitt partiprogram.

Dronesenter

Stortinget har også bedt regjeringen utrede et dronesenter i Andøy. Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen besøkte Andøy i april, kom det fram at det trolig er hans departement som skal utrede dette.

Ordfører Jonni Solsvik har derfor bedt om et møte med Solvik-Olsen for å diskutere saken.

Det man med sikkerhet kan si, er at utredningen ikke er kommet langt og at det derfor vil ta tid før et resultat foreligger.

Gigantprosjekt til Andøya Satellitt-base kan gi 300 arbeidsplasser. Andøya Space Center

Ved Andøya Space Center har man store planer. Oppskyting av små satellitter kan gi 300 nye arbeidsplasser i Andøy. Foreløpig er det ikke avklart om det blir noe av dette.

Skal det bli det, må regjeringen bla opp med penger til investeringer.

Miljø- og oljevernbase

Solvik-Olsen antydet også at en avgjørelse om lokalisering av en miljø- og oljevernbase i Lofoten og Vesterålen vil bli avgjort før sommeren. Andøy er en av kandidatene.

Havna

Stortinget skal også vedta Nasjonal transportplan i vår. Andenes fiskerihavn ligger inne med 470 millioner kroner, der 235 millioner skal komme i perioden 2018 til 2023.

Ordfører Jonni Solsvik regner med at det betyr oppstart i 2018. Men det er langt fra sikkert. Regjeringens forslag kan like gjerne bety oppstart i 2023.

Havneprosjektet er inne i den nåværende transportplanen som ble vedtatt mange år før vedtaket om å legge ned flystasjonen ble gjort.

Men det kan være at noen sentrale politikere mener en bevilgning på 470 millioner er nok til å kalle det «ekstraordinær innsats».

– Forventer avklaring

Ordfører Jonni Solsvik sier han har forventninger til torsdagen. Han er selv i Oslo denne dagen.

– Jeg forventer svar på omstillingssøknaden vår, og jeg forventer at regjeringen kommer med ei avklaring når det gjelder «ekstraordinær statlig innsats», sier Solsvik.

Han sier at ei avklaring hva dette betyr, snart må komme.

– Seks måneder siden vedtaket om nedleggelse er ikke veldig lang tid. Jeg skjønner at dette er komplisert fordi det berører flere departementer. Men regjeringen har sagt at man skal ta ansvar for Andøy, og da må det ikke gå for lang tid før man kommer med noe. Hvis ikke kan folk og næringsliv miste troen på at noe vil skje, sier Solsvik.

Han sier at man allerede ser at ting skjer når det gjelder havna.

– Etter at regjeringen la fram sitt forslag til Nasjonal transportplan, har næringslivet begynt å tro på at det virkelig blir noe av havneprosjektet, sier Solsvik.

– Utfordrende

Solsvik tror Stortingets merknader om Andøya er problematisk for regjeringen.

– Det Stortinget har sagt, vil koste mye mer enn det regjeringen la til grunn i sitt forslag til langtidsplanen for Forsvaret. Det tror jeg må være utfordrende for regjeringen, sier Solsvik.