Bleik og omegn montessoriskolelag og Åse og omegn privatskolelag driver skoler i Andøy, mens Jennestad Montessoriskole driver skole i Sortland.

Skolene har alle elever fra 1. til 7. klasse.

Ganske like

De er også ganske jevnstore i elevtall. Skolen på Bleik er størst med 54 elever. Skolen på Åse i Andøy har 52 elever, mens Jennestad-skolen har 49 elever.

Sandnes Montessoriskole: – Over 80 prosent av skolekretsen har søkt Over 80 prosent av skolekretsen på Sandnes fra 8.-10. klasse har søkt om opptak på montessoriskole. Regnskap

Det gjør at regnskapene til de tre skolene også ser ganske like ut. De har alle inntekter på noe over 7 millioner kroner. Jennestadskolen hadde størst inntekter i fjor med 7,6 millioner kroner.

Skolen på Bleik skilte seg ut i fjor med noe høyere kostnader enn de andre to. Skolen på Bleik hadde kostnader på 7,3 millioner kroner, mens de andre to var under sju millioner.

Årsresultat

Skolen på Jennestad hadde best resultat i fjor med et overskudd på 984.297 kroner, mens skolen på Åse hadde et overskudd 784.468 kroner. Skolen på Bleik gikk så vidt i pluss med et resultat på 24.226 kroner.

Går man ett år tilbake var tallene litt annerledes. Da hadde skolen på Åse et underskudd på 67.430 kroner. Skolen på Bleik hadde da et overskudd på 233.854 kroner, mens skolen på Jennestad hadde et overskudd på 267.879.

– Fjorårets resultat skyldes at vi hadde flere oppussingsprosjekter som ble utsatt fra 2016 og som gjennomføres i år. I år kommer vi derfor til å få et underskudd, sier styreleder Knut Ivar Finjord.

1o ting du ikke visste om montessoriskole Dette innlegget handler om Sandnes Skole, Friskoler og Montessoriskoler generelt.  Den er ment som et nøkternt bidrag til den opphetede skoledebatten i Hadsel, og kanskje oppklarende for både deltagere og tilskuere. Eier skolebygg

Alle tre skolene eier sine egne skolebygg, som de har overtatt fra sine respektive kommuner. Men balansen for de tre selskapene ser helt forskjellig ut.

Skolene i Andøy har anleggsmidler på 3,5 (Åse) og 4,3 millioner kroner. Dette er i hovedsak verdien av skolebyggene. Skolen på Jennestad har bare 501.821 kroner i anleggsmidler, selv om man eier et skolebygg.

– Det skyldes at vi overtok skolebygget veldig billig fra Sortland kommune med en gjenkjøpsklausul. Det betyr at skolebygget ikke blir mer verdt, uansett hva vi gjør med det. Derfor utgiftsføres alle investeringer på bygget, sier styreleder Finjord.

Skolen på Åse har totalt eiendeler for 5,7 millioner kroner, mens skolen på Bleik har eiendeler for 5 millioner kroner. Skolen på Jennestad har eiendeler for 2,3 millioner kroner.

Fikk omvisning på "nyskolen" »Gjeld

Dette motsvares av egenkapital og gjeld. Her skiller de to Andøy-skolene seg ut, siden de to skolene har gjeld på henholdsvis 3,9 (Åse ) og 4,2 (Bleik) millioner kroner. Jennestad-skolen har bare 864.203 kroner i gjeld. De to Andøy-skolene har dermed også større finanskostnader enn Jennestad-skolen.

Mannlige lærere

En annen ting som er felles for de tre skolene, er problemer med å rekruttere mannlige lærere.

– Kjønnsfordelingen anses ikke som tilfredsstillende, slik at det ved senere ansettelser vil bli vektlagt å få tilsatt mannlige lærere, skriver styret i Åse og omegn privatskolelag i sin årsberetning.

– Kjønnsfordelingen er noe ujevn, men det er vanskelig å rekruttere mannlige lærere. Det må fortsatt jobbes for å øke andelen av mannlige lærere, er meldingen fra styret i Bleik og omegn montessoriskolelag.

– Styret ser at skolen trenger flere mannlige ansatte for å dekke oppom blant annet gym/svømming. Styret velger derfor å oppfordre menn til å søke ved utlysning av stillinger, skriver styret i Jennestad montessoriskole.