5. juni skrev VOL om den nye losforskriften som gjør at båter over 75 meter må ha los for å gå inn i Andenes havn. Det ville skapt store problemer. Eimskip varslet at deres båter, som er rundt 80 meter, ville slutte å anløpe Andenes. Det truet igjen virksomheter som skiper fisk ut fra Andenes.

Men nå ordner det seg.

– Losforskrift truer havnebedrifter – Dersom dette ikke blir endret, kan det føre til nedleggelser av virksomhet i havna på Andenes, sier havnesjef Håkon Strand. Anbefaler 90 meter

– Lostjenesten sin anbefaling er at man øker grensen til 90 meter. Vårt forslag er sendt tjenestevei til juristene i Kystverket, som støtter forslaget. Det gjør at grensen endres, selv om det formelle ennå ikke er på plass, sier losoldermann Andor Antonsen.

Dermed vil fartøy der mannskapet har farledsbevis kunne anløpe Andenes uten los så lenge båten er under 90 meter.

– Vi vil ikke nekte noen som har farledsbevis å gå inn i havna på Andenes. Det er litt beklagelig at dette ble slik det ble, for grensa på 75 meter var mer en intern grense for losene. Det er stadig inne fartøy som er over 75 meter. Jeg håper at de grepene vi nå har gjort, gjør at dette blir bra, sier Antonsen.

– Forslag før sommeren

Henning Teigene i Kystverket bekrefter det Antonsen sier.

– Vi vil foreslå at lengdegrensen for farledsbevis økes til 90 meter, og vi håper å få sendt ut forslag før sommeren. Dersom det er fartøy mellom 75 og 90 meter som har anløpt Andenes tidligere, vil de få dispensasjon dersom man ellers oppfyller kravene etter de nye reglene, sier Teigene.

De nye reglene for farledsbevis, gjør at det er blitt lettere å få slike bevis, men at det noen steder er innført begrensinger der det er krevende å seile.