Det vakte stor oppsikt da Marie Lillekroken på Joker i Folldal besluttet å kutte ned på utvalget av blomster i butikken og be kundene om å heller benytte spesialbutikken i bygda «Monas kvist & kvast».

– Folldal er en veldig liten bygd og vi er opptatt av å ta vare på alle. Så vi lagde en plakat angående blomstersalg i butikken. Vi reduserer salget betraktelig fordi i Folldal har vi en spesialbutikk hvor du kan skaffe de blomstene du vil, sa Lillekroken til NRK.

– Flere årsaker

Nå gjør Coop Prix på Andenes det samme.

– Det er litt på grunn av det som skjer med Forsvaret nå og litt fordi vi vil beholde butikkene vi har her. Vi vil ikke bidra til at spesialbutikker må legge ned på grunn av oss. Vi skal fortsatt ha litt blomster i butikken, men ikke i det omfanget som vi har hatt før. Det som reklameres i kundeavisene er vi nødt til å ta inn, sier Jensen til VOL.

– Kundene bestemmer

Hun sier at det nå er opp til kundene om dette skal fortsette.

– Vi håper ikke kundene slutter å handle dagligvarer hos oss fordi vi har mindre blomster enn før. Vi håper også at de benytter de to blomsterbutikkene vi har på Andenes. Dersom de i stedet kjøper blomster hos de andre dagligvarebutikkene, er vi like langt. Til nå har vi bare fått positive tilbakemeldinger, sier Jensen.

– Prisverdig

En av dem som liker tiltaket, er Ulf Mevold som vi treffer på vei inn i butikken.

– Det er veldig fint at butikkene hjelper hverandre for å få det til å gå rundt. Det er prisverdig, sier han.

Tøff konkurranse

Det er i dag fire dagligvarebutikker på Andenes som i større eller mindre grad har blomster. I tillegg selger Europris blomster. De to spesialbutikkene har dermed tøff konkurranse.

– Ble glad

– Vi merker helt klart konkurransen, så vi ble veldig glad da vi så at Coop Prix gjorde dette. Vi er takknemlige for at de ser at sammensetningen av butikker på plassen er viktig. Det er viktig for Andenes at vi beholder de butikkene som er, sier Eli Jonassen hos AndElis blomster AS som sammen Erna Borgen AS er de to blomsterbutikkene på Andenes.