Vibeke utdannet seg til reikimaster for mange år siden. Først begynte hun med healing, så spesialiserte hun seg på nakke og skuldre. Det finnes mange behandlingsformer, og en av de Vibeke bruker er såkalt «kopping», hvor oppvarmede kopper brukes. Det er hun alene om i Vesterålen.

Vibeke Strøm Fosse har flere behandligsmåter. Kopping er en av de. Foto: Linn-Cecilie Rønneberg

Cellulitter og strekkmerker

Kopping er en gammel behandlingsmetode, som har vært brukt i flere tusen år både i Kina, Egypt og Midtøsten. Da bruktes kopper av bambus, i dag er de av glass eller gummi. Koppene varmes opp med ild og plasseres på «triggerpunktene», og siden koppene er varme skapes et vakuum som drar det underliggende vevet opp i koppen. Det hevdes å gi suksess på stiv muskulatur, migrene og smerter i bekken og hofter. Det brukes også på strekkmerker og cellulitter.

VOL fikk være med på en behandling, og da kunne undertegnede kjenne varmen fra koppen flere centimeter unna.

Tilpasset nordmenn

I Kina foregår massasjen med klærne på, samlet med mange folk, i Norge ønsker man helst å være alene, og med kopping er dette greit, for da skal også oljer brukes under masseringen som gjøres før koppingen for å varme opp musklene.

Varmer skaper vakuum i huden. Foto: Linn-Cecilie Rønneberg

– Det kan bli veldig røft, og det kan gjøre kjempevondt. Det er veldig greit at man ikke trenger å gjøre det som i Kina, for man ønsker ikke å dele sin smerte med alle. Det er også viktig med god kommunikasjon, slik at man finner ut hva det underforliggende problemet til smertene er, mener hun.