Sjarkflåten leverte 170 tonn tonn. Det ga fiskerne 1,3 millioner kroner i inntekter, som er dobbelt så mye som september måned i fjor.

Det viser ferske tall fra Norges Råfisklag. Omsetningssjef Willy Godtlibsen i Norges Råfisklag synes andøyfiskerne har en interessant utvikling.

Kjempeår

I september i fjor ble det landet 78 tonn. I 2015 ble det fisket 40 tonn, og i 2014 ble det levert så lite som syv tonn krokfanget sei.

Årets seifangst i september er 119 prosent høyere enn i fjor, og 2.328 prosent bedre enn i 2014.

Foto: Linn Cecilie Rønneberg

Velkjent

Seifisket utenfor Andenes er historisk godt kjent. Mange sjarkeiere har gjennom tiden spesialisert seg på å fiske sei på «Tinnan» om høsten, men ettersom det er så langt til disse fiskefeltene, og båtene er små, er flåten avhengig av godt vær. Det har de minste båtene vært velsignet med i år. Det gir mer klingende mynt i kassa, ifølge statistikken.

– I september i fjor ble det solgt krokfanget sei for 650.000 kroner. I år har summen fordoblet seg til 1,3 millioner kroner, beretter Godtlibsen til Andøyposten.

Gjennomsnittsprisen (rundt vekt) for Vesterålen er 7,52 kroner kiloet.

Fornøyd

En som er fornøyd med det gode seifisket er Thomas Enor Alves Wold.

– Det er veldig positivt med så mye sei. Det har vært et godt seifiske, sier Wold. Han er mer usikker på om det er rekordgodt.

– Tidligere har fiskerne vært vant med godt seifiske om høsten. Det har vært uvant lite sei de siste to-tre årene, sier Wold.

Han roser fiskemottakene i Andøy.

– Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med fiskemottakene, og det arbeidet de gjør i markedet. Det gjør at det igjen drypper litt på fiskerne.

– Det har også vært mye fremmedbåter her, og etter hvert har vi blitt avhengig av det, sier Wold.

En annen som er fornøyd er Magnus Andersen.

– Det har vært veldig bra seifiske i år, men om det er rekord vet jeg ikke. Vi fikk litt i fjor og, men i år har det virkelig vært bra. Det har vært dårlig denne uken. Vi blir å drive med seifiske til februar, så vi håper det blir bedre fortest mulig. Vi får det vi får, og det blir som det blir, sier Magnus Andersen på båten «Ludvik».