Hvalforskerne Richard Karoliussen og Eve Jourdain i NOS sier det var svært givende å samarbeide med BBC.

– Ja, helt klart! Vi er stolte av å ha bidratt til en så stor naturserie BBC har brukt enorme ressurser på serien. Produksjonsteamet har reist verden rundt, besøkt alle kontinenter og alle verdenshav. Det har gått med hele 4 år til opptakene. Teamet tilbrakte 1.500 timer til sjøs, gjorde opptak fra ubåt ned til 1.000 meters dyp, og mye ny teknologi er brukt for å gi fantastiske bilder.

Se hele traileren her. Klipp fra Andøy kommer cirka 3.45 ut i traileren.

– Spektakulære Andøy-bilder!

Forrige serie ble en suksess verden over, og BBC har lagt mye prestisje i at oppfølgeren skal bli like vellykket.

– Å få delta i en slik produksjon er ikke hverdagskost. Serien er ekstremt påkostet på alle mulige måter, der Radiohead og Hans Zimmer har laget musikken og legendariske sir David Attenborough er vert.

– Vi samarbeidet med BBC-teamet gjennom to vintersesonger - vinteren 2015-2016, og 2016-2017. BBC skriver selv at det i serien er benyttet ny spesialutviklet teknologi for å gi seerne en ekstra flott opplevelse og et best mulig innblikk i livet under vann. Under opptakene utenfor Andøya har man benyttet tags eller merker på spekkhuggermne med multisensorer. Vi var vertskap for BBC-teamet på deres tokt utenfor Andøya, og hjalp dem med å sette multisensor-merker på dyrene, sier de to.

– Merkene festes med sugekopper, og medfører verken inngrep i eller ubehag for dyrene. Merkene sitter på i cirka 30 timer, før de løsner og flyter til overflaten. Satelittsendere gjør at merkene kan hentes for gjenbruk. Viktig siden de inneholder utstyr for rundt 80.000 kroner, men også miljøvennlig, sier Eve og Richard.

– Resultatet er fantastiske bilder! Den første serien kom så langt tilbake som i 2001. Jeg var fascinert av spekkhuggere fra ung alder, etter å ha sett Free Willy-filmen, og kjøpte VHS-utgaven av BBC-serien kun for å se spekkhugger-sekvensene. Jeg ble så skuffet, for de var ganske kjedelige. Det de har fanget på film her utenfor Andøya er noe helt annet! Det er spekkhuggere på nært hold og vakker natur på sitt beste, smiler Eve engasjert.

Richard forteller at sensorene i tillegg samler mye interessant informasjon.

– Multisensorerene registrerer også akselrasjon, kroppstemperatur og har gyrofunksjon som samler interessante data om hvordan dyrene svømmer og oppfører seg i vannet.

– Bør gi økt turisme til Andøy!

De opplyser at NOS har bidratt til opptak utenfor Kvaløya i Troms, og utenfor Andøya.

– Mye er gjort utenfor Andøya. Dette er definitivt gull for reiselivet. Mange hundre millioner vil se dette. Spekkhuggere er ikoniske dyr som fascinerer store og små i alle kanter av verden. Man vet av erfaring at slike serier vekker reiselyst hos folk. I forbindelse med arbeidet kom en av de mest anerkjente producerne i verden til Andøya - Mark Brownlove. At han - som har sett så mye flott, i alle kanter av verden - kom nettopp til Andøya, indikerer hvor unikt det vi har her er. Så vi er ikke i tvil om at dette vil få enda flere til å reise til både Andøya, Tromsø og Nord-Norge. Det er positivt for oss å kunne bidra til å sette det unike dyrelivet og naturen her oppe på dagsorden i en positiv sammenheng gjennom vårt forskningsarbeid, sier Eve og Richard. De to har som samarbeidspartnere til den prestisjefylte BBC-produksjonen blitt invitert til pre-premierene i Bristol og Norgespremieren i Oslo.

– Vi kunne ikke dra til Bristol, men vil delta på Norgespremieren i Oslo 23 oktober - en såkalt førpremiere, sier de.

ANDØYREKLAME: – Her festes en multisensor med sugekopp på spekkhuggeren. De løsner etter et drøyt døgn - og medfører verken inngrep eller ubehag for dyrene. Kameraene på disse sensorene ga BBC unike opptak da de besøkte Andøya og feltene utenfor øya. Gull verdt for reiselivet! sier Eve Jourdain og Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey. Opptakene vil bli sett av mange hundre millioner tv-seere verden over, i BBC-serien Blue Planet II - som har verdenspremiere denne måneden. Foto: Espen Bergersen/www.naturgalleriet.no Foto: Espen Bergersen