Skoleskyss på Toften ble et tema i formannskapsmøtet i Andøy, og Høyres representant Kate Eliassen tok opp spørsmålet.

– Det rører seg på Toften i forhold til at der er noen elever som må betale, mens noen må det ikke. Jeg har hørt en del om dette før. Det er viktig at vi får det tydelig fram hva som egentlig er reglene, sa Kate Eliassen, som tilføyer at hun føler hun blir svar skyldig når det spørres om skoleskyss.

– Jeg har litt problemer med å argumentere for det når jeg vet at alle ungene som bor på Toften samles i den samme busslomma, og dermed har samme avstand til Andenes. Så hvor du bor på Toftenes blir avgjørende for om du får skoleskyss eller ikke. Jeg vet der er et regelverk, men hva om vi ønsker å gjøre noe med det, at alle unger som bor på Toften får gratis skoleskyss. Hva må jeg gjøre i forhold til budsjettet? spurte Eliassen.

Spørsmål hver høst

Skolesjef Torfinn Bø forklarte til formannskapet at hver eneste høst får han henvendelse om dette med skoleskyss fra Toften.

– Jeg har ingenting med skoleskyss å gjøre, det er fylkeskommunen sitt ansvar. Jeg har på vegne av Andøy kommune protestert, for reglene er sånn at bor du 4001 meter unna får du skyss, bor du 3980 meter unna får du det ikke, sier Bø som er hoderystende til et strikt regelverk, som i tillegg er detaljstyrt.

– Det som er avgjørende for om du får skyss eller ikke, er hvor langt unna døra du går inn er, det er på et sånt detaljnivå. Alle ungene på Toften sluses ut gjennom en vei til busslommen. Jeg mener at man her må se det under ett og gi alle gratis skyss, men jeg ble totalt avvist hos fylkeskommunen, hverken jeg eller foreldrene har fått medhold, sier Bø.

Han tok likegodt saken til fylkesrådet, for han ville ikke gi seg, men det er altså Fylkesmannen i Nordland som er ansvarlig.

– Og det er helt sykt hvis dere går inne og ser på kartet over Toften, så er det delt inn, grønt får skyss, rødt får det ikke og grensa er nøyaktig fire kilometer. Første året greide jeg å lure de med, men nå er det stopp. Bor du 3980 meter fra døra til skolen, får du ikke skyss, for det måles ikke fra busstoppet, men der du bor, forklarte han.

Det er åtte elever dette gjelder, som ikke får gratis skoleskyss.

– Kan du si noe om beløpet, spurte Kate Eliassen?

– Nei, ikke nå, svarer skolesjefen.