Det var Andøyposten som først skrev om saken. Møbler og kontorrekvisita er kjøpt på Sortland til Samskap, Andøys omstillingsorganisasjon. Klagemålet til de næringsdrivende er tatt opp til debatt i kommunen.

Kate Eliassen (H) tok saken opp i formannskapet etter at Andøyposten hadde belyst saken. Morten Ellingsen og Geir Maan går hardt ut mot kommunens omstillingsorganisasjon Samskap, som kjøper møbler på Sortland. I samme avis opplyser Nordheim at Andøy kommune har en rammeavtale med et dortlandsfirma om alt av kontorrekvisita, og derfor ikke har lov å favorisere lokale bedrifter.

Mest mulig lokalt

– Jeg er opptatt av at mest mulig penger skal brukes hos lokalt næringsliv, sier Kate Eliassen (H).

– Jeg kjenner til flere rammeavtaler for innkjøp i Andøy kommune, og vil bare ha et kjapt svar på hvordan dette fungerer i det daglige liv? Det er alltid en grunn til at denne type spørsmål oppstår, og denne gangen gjelder det innkjøp av Samskap, sa Kate Eliassen, og viste til at spørsmålet også tidligere har vært oppe i kommunestyret, i tilknytning til andre forhold. Ordfører Jonni Solsvik påpekte at utgangspunktet her er at når Andøy kommune har gjennomført en anbudsordning knyttet til inngåelse av rammeavtale, da har det vært annonsert. Deretter inngås det rammeavtaler. Jeg synes det er interessant å få større klarhet i dette. Jeg er ikke i tvil om at kommunen har fulgt regelverket fra A til Å, poengterte Solsvik. Eliassen ville vite hvor stor mulighet Andøy har til å legge premissene, slik at mest mulig penger brukes i lokalt næringsliv.

– Vi kan ikke forfordele noen, men det er forhold som gjør at dere kan vektlegge ting der lokalt næringsliv er konkurransedyktig, sa Eliassen, og viste til at det er en diskusjon som tidligere er tatt opp av næringslivsaktører, om en kommune er forpliktet til å ha rammeavtaler.

Heller penger på tjenester

Fra administrasjonen ble det svart at dette er noe man gjør fordi man vil ha denne type innkjøpsavtaler, og heller bruker penger på å produsere tjenester. Det krever en helt annen organisering å ikke ha rammeavtaler.

Glad for spørsmålet

Ordfører Jonni Solsvik (H) var glad spørsmålet kom opp.

– Jeg skjønner at man gjerne vil at omstillingsmidler skal brukes mest mulig lokalt for å bidra til å bevare lokale arbeidsplasser. Derfor er jeg glad spørsmålet kom opp, og diskusjonen må møtes med argumenter som er gangbare. Jeg vil gjerne at dere sier noe om der er fleksibilitet, sa Solsvik, og tilføyde at man holder seg klart innenfor loven, der Samskap er en del av offentlige innkjøp.

– Det som er sagt om at vi ikke er forpliktet til å ha en rammeavtale er riktig, men vi må ha en avtale for de anskaffelsene vi skal gjøre. Andøy kommune er en bedrift og en organisasjon. Når vi skal kjøpe inn en lik type varer, må vi ha en avtale på den anskaffelsen, sa Nordheim. Solsvik skal i møte med Andøy Næringsforening 10. januar.

– Jeg vil ta et initiativ ovenfor næringsforeninga og be om at dere i administrasjonen blir invitert dit. Da kan dere bruke tid på å forklare dette. For dette er krevende. Folk der ute er ikke klar over hvordan systemet fungerer, og konsekvenser av det, sa Solsvik.

Ikke bare en tilbyder

Robert Svendsen (MDG) sa han synes det var smart å bruke kriterier for å snevre inn, men poengterer at man ikke kan sitte igjen med bare én tilbyder. Nordheim sa at det var rett, og de har kommet i en slik situasjon tidligere, der hjemmehjelpene i kommunen hadde lagt sin elsk på biler med firehjulstrekk og varmetråder i vinduene. Men da man kom til anbud viste det seg at bare én leverandør kunne komme med anbud på akkurat de kriteriene.

Faksimile: Andøyposten 31. oktober.