Alarmen gikk mandag ettermiddag, og blålysetatene rykket ut til røykutvikling hos Andenes helsesenter.

Brannvesenet var raskt på plass, og fikk kontroll på situasjonen.

Startet i varmebatteri

– Det var et varmebatteri i ventilasjonsapparatet som startet røykutviklingen. Røyken ble transportert via ventilasjonskanalen inn i legeavdelinga, så vi måtte lufte ut så mye som mulig mandag. Ventilasjonskanalen må også renses før vi setter den i drift, at vi ikke fører med oss  smuss og røyklukt videre, sier leder ved teknisk enhet, Arne Blix.

Han tilføyer at dette ikke vil få store konsekvenser.

– Heldigvis har vi brannvesen og ansatte som reagerer raskt, sier Blix.

Det kan brannvernleder i Andøy, Tommy Andreassen skrive under på. Han er imponert både over brannvesenets respons, og måten de ansatte ved omsorgsboligene taklet situasjonen på.

Andreassen, som også er vaktmester ved Andenes helsesenter ble oppringt av brannvesenet.

– Klokken 16.06 gikk alarmen, og jeg var oppringt seks minutter etter det, ta hadde brannvesenet kontroll, men trengte assistanse så jeg bidro egentlig bare med den faglige ekspertisen på ventilasjonsanlegget, at de skulle være sikre på at alt var i orden, sier Tommy Andreassen.

Fulgt til punkt og prikke

Det hele var over på kort tid, og selv om blålysene roterte utenfor helsesenteret, var det rolig stemning på selve stedet.

– Brann har fryktelig kort utrykningstid. Jeg er brannvernleder i kommunen og har ansvaret for opplæringen av alle de ansatte. De damene som var på jobb ved omsorgssenteret mandag ettermiddag og kveld, de har gjort en fantastisk jobb, sier Andereassen.

– Det er som tatt ut av læreboka, de har fulgt prosedyrene til punkt og prikke. Da brannvesenet kom var nesten alle beboerne evakuert til sikker sone og klare for videre evakuering om det var behov for det, sier han.

– At de hadde fått samlet alle og gjort det klart til videre evakuering slik prosedyren sier, og det på så kort tid, det fortjener både ros og blomster. Og det fortjener også brannvesenet, de ankom hit «styggfort». Det viser seg at vi har et brannvesen i Andøy som er profesjonelt, selv om det er deltidsansatte som utgjør korpset, sier han.

– Alt i alt fikk det fantastisk bra. Det eneste vi nå må gjøre er å få rengjort noen ventilasjonskanaler for å ta bort litt av lukta, i ventilasjonsanlegget som tilhører legedelen av bygget. Der må vi ha inn et firma for å gjøre en ordentlig rens av kabelstrekket, slik at vi får ordna opp før vi starter det på nytt igjen. Den prosessen er vi allerede i gang med, det startet opp tirsdag formiddag, sier Andreassen.

Holder storøvelser

Å få evakuert en institusjon med eldre beboere, er krevende.

– Evakuering er ei tung bør for de som jobber ved institusjoner. Da er det veldig viktig at prosedyrene er gode og at man har øvd. Vi kjører øvelser som både er anmeldte og uanmeldte, sier Andreassen.

Under den forrige store øvelsen, som ble holdt ved Andøya bo- og behandlingssenter (ABBS) på Åse, ble det både røyklagt i bygget og lagt inn markører.

– Vi prøver å gjøre det på omgang at vi har øvelser ved institusjoner og da trener vi også sammen med alle de andre nødetatene. Det er en vinn-vinn for alle aktørene som deltar. Under siste øvelse stilte også Norsk Folkehjelp med markører, det er veldig bra å ha et slikt samarbeid med dem, sier Tommy Andreassen.

– Er betryggende

– Det viser seg at øvinga og treninga og terpinga som jeg gjør med de ansatte, den slo ut i full blomst i går. De vet hva de skal gjøre når alarmen går, og det er veldig viktig, sier han.

– De fortjener rett og slett fantastisk omtale, både damene som var på jobb mandag og brann, de har gjort en fantastisk innsats. Den jobben de gjorde er slik at du kan ikke forvente mer, det var tatt rett ut av læreboka, sier han.

– Det er også veldig betryggende at vi har et brannvesen i Andøy som har så god utrykningstid. Alarmen gikk midt i middagstida, men det var ikke mange minutter som gikk før de var på plass ved helsesenteret. Jeg ble oppringt seks minutter etter at alarmen gikk og da hadde brannvesenet kontroll. Det sier litt om hvor fort det gikk, sier Andreassen.

– Har hver vår oppgave

To av de som var på arbeid da alarmen gikk var Elisabeth Haugerud og Silje Johannessen.

– Hvordan er det å være på jobb når alarmen går?

– Du blir litt oppkavet, man vet jo aldri om det er en øvelse eller en reell situasjon. Vi opptrer alltid som om det var en reell situasjon, og ringer brannvesenet og sjekker tavla for alarmanlegget, fordi den gir oss en indikasjon på hvor alarmen er utløst, sier Elisabeth Haugerud.

Deretter gjøres en evakuering av beboerne til sikker sone.

– Vi har hatt mange brannøvelser, som gjør at vi er godt drilla, og da blir man trygg, sier Silje Johannessen.

– At vi har hatt disse øvelsene tror jeg har bidratt til til at alt gikk raskt og smertefritt som i går, sier Tommy Andreassen, noe de ansatte er enig i.

– Ja visst, vi blir trygge på hva vi skal gjøre. Vi som er på jobb har hver vår oppgave å håndtere når alarmen går, sier Elisabeth Haugerud.

– Hvordan taklet beboerne situasjonen?

– Noen ble litt engstelige, siden det var røyklukt og evakuering ble noen litt bekymret i starten, men alt hele gikk veldig rolig for seg, så det gikk fint, sier Haugerud.