Bellona skriver i en pressemelding mandag at de krever tillatelsen til den planlagte seismikkskytinga utenfor Andøya blir annullert med umiddelbar virkning.

- Seismikksøknaden må snarest sendes ut på en ny og mer omfattende høringsrunde, sier Bellonas fagrådgiver Silje Lundberg i pressemeldingen.

Skal undersøke grunnfjell

Kystverket har gitt Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) tillatelse til å bruke seismiske slep i Andfjorden i september. Med på å finansiere undersøkelsene, som skal gi et tydeligere bilde av dypforvitret grunnfjell, er fem oljeselskaper.

– Dette er ikke snakk om snikleting etter olje, forsikret Marco Brönner i NGU Andøyposten om i mai.

Seismikktillatelsen har skapt høylytte protester fra Andøy-fiskerne. Nå får de altså støtte fra miljøvernorganisasjonen Bellona.

- Tynt kunnskapsgrunnlag

Bellona ber i et brev til Samferdselsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet om at det blir gjort en ny behandling av saken.

- Vi mener seismikksøknaden fra NGU har blitt behandlet på et svært tynt kunnskapsgrunnlag, og høringsrunden har i beste fall vært selektiv, sier Lundberg.

Bellona reagerer blant annet på at søknaden ikke ble gjort tilgjengelig elektronisk, og mener de 10 høringsinstansene Kystverket har sendt søknaden ut til er svært vært begrenset.

- Fiskerne må betale prisen

- Det er uhørt at regjeringen nok en gang lar fiskerne i Vesterålen betale prisen i form av tapt fangst og inntekt, sier Lundberg.

- Fiskeriminister Elisabeth Aspaker svikter den viktigste næringen i Vesterålen dersom hun ikke bruker sine muskler på å få Kystverket til å snu, fortsetter Lundberg.