Seks ungdommer skal være med Natur og Ungdom til Andøya for å teste ut livet som fiskere. De skal være med ut på havet og jobbe på sjark, sortere og pakke fisk på Andenes fiskemottak og skoleres i alt fra marint økosystem til fiskeripolitikk.

- Målet med «Fesk førr framtida» er å spre kunnskap om fiskeri. Vi ønsker å gi ungdom som ikke har noe videre forhold til fiskeri, en mulighet til å få innsikt i yrket gjennom å jobbe aktivt innen næringa, skriver kampanjesekretær for Nord-Norge, Ingvild Austgulen i en pressemelding.

- Lite kunnskap

Fiskeri er en viktig næring både for nork eksport og økonomi, og for opprettholdelse av distriktene gjennom aktivitet og sysselsetting.

- Allikevel ser vi at fiskeri er noe de ferreste ungdommer har kjennskap til og særlig fiskeripolitikk er noe få kan mye om. Denne trenden ønsker vi å snu.

Vil satse på fiskeriarbeidsplasser

Natur og Ungdom jobber for et samfunn som i framtida satser på arbeidsplasser som bygger på utnytting av fornybare ressurser.

- Vi ser på fiskeri som en næring som - om drevet på en miljøvennlig måte, er et godt eksempel på dette. Derfor ønsker vi å spre kunnskap om yrket og kanskje også bidra til rekruttering til næringa. Gjennom å arrangere «Fesk førr framtida» styrker vi organisasjonens arbeid med fiskeri og gjør oss mer egnet til å ta del i den fiskeripolitiske debatten. Dette ser vi på som viktig, da det er vi unge som snart skal stå ansvarlig for hvilken retning fiskeriene skal ta. Et slikt ansvar krever kjennskap til og engasjement for fiskeriene, sier Austgulen.

For andre gang

Dette er andre året NU arrangerer fiskeriarbeidsuka «Fesk førr framtida».

- I fjor kunne vi vise til økt engasjement for fiskeri i organisasjonen og faktisk rekruttering til næringa. I år har vi med oss seks ungdommer og satser på minst like gode resultater.

I år som i fjor har organisasjonen et godt samarbeid med blant andre Andøy fiskarlag og Andenes fiskemottak. Thomas Wold og Yngve Larsen er noen av fiskerne som kommer til å ta med seg ungdommene ut på havet og lære dem å fiske.