Freddy Hågensen i Hågensen Eiendom, som i en årrekke har kjempet for å få etablert asylmottak i Andøy kommune, ser positivt på å få saken avgjort i tingretten. Den er berammet til å gå over tre dager og finner sted i Andøy rådhus.

Han saksøker Andøy kommune for å få avgjort om det er nødvendig å søke bruksendring etter plan- og bygningsloven for å få etablert asylmottak i Skarsteinsdalen.

– Positiv sak for oss

– I forbindelse med vitnegjennomgangen kom det opp ny informasjon som gjør at jeg tror dette blir en grei sak for Hågensen Eiendom, sier Hågensen til Andøyposten.

Han viser til historien med forsøk på asylmottaketableringer i Skarsteinsdalen.

Først forsøkte Andøy kommune på etablering, deretter var det Nord-Norsk Mottaksdrift som var inne i bildet.

– Jeg har nå fått opplyst at Andøy kommune tidligere har gitt tillatelse til bruksendring i forbindelse med at Nord-Norsk Mottaksdrift ønsket å starte asylmottak både i det som heter «stjernebygget» og forlegningsbygget MF 85, forklarer Hågensen.

Nord-Norsk Mottaksdrift kjøpte likevel ikke byggene, og deretter ble det Hågensen Eiendom som kjøpte dem.

Han viser til at en slik bruksendring gis til bygget, og ikke til han som person, og mener derfor at den bruksendringen som ble gitt når Nord-Norsk Mottaksdrift skulle overta byggene, fortsatt gjelder nå når han har overtatt.

– Det er bare ren uflaks at jeg ikke har fått vite dette tidligere, sier Hågensen, som nå ser fram til å få dette avgjort i tingretten.

Vitner for Andøy kommne

Avdelingsleder tekniske tjenester Silvia Jørgensen i Andøy kommune opplyser at det er ordføreren som skal representere Andøy kommune i tingretten.

Jørgensen skal være vitne for Andøy kommune. Det skal også avdelingsingeniør Per Gunnar Olsen, avdelingsingeniør Nils Harald Steinsvik og næringssjef Bjørnar Sellevold.

– Tvisten dreier seg om at Andøy kommune krever at det skal søkes bruksendring for å etablere asylmottak i Skarsteinsdalen, og det mener Hågensen Eiendom er i strid med loven, sier Jørgensen.

Hun viser til kommunens advokat Anders Evjenth for ytterligere kommentarer i saken. Advokaten er mandag ettermiddag ikke tilgjengelig.

Av andre vitner gjennom hovedforhandlingene stiller Ellen Belson for Skifte eiendom, Paul Knutsen for UDI, ingeniør Jarle Bergheim og Kai Wikhaug, nabo i Skarsteinsdalen.