I sommer har rundt 8.000 sauer vandret rundt i Andøy-naturen. Per 1. januar var det 3.546 vinterfôrede sauer i Andøy. Det er 148 flere enn året før. Men etter hvert skal dyrene ned fra beite og lørdag var det sauesanking flere steder i Andøy.

– Vi mangler ennå en del, men jeg tror ikke det er så mange igjen ute i marka. Nå skal vi få på oss tørre klær og gå en runde nede ved sjøen, sier Geir Johansen.

– Det har vært et veldig godt beiteår. Gjennomsnittsvekta på det vi har veid er 46 kilo og det er bra. Det ser heller ikke så verst ut i forhold til tap, så vi er godt fornøyd, sier Sissel Johansen.

Satser

De skal i løpet av vinteren nesten doble sin besetning fra 160 til 300 dyr. Når utvidelsen av saueflokken er ferdig, vil de ha rundt 1.000 dyr ut på beite neste sommer.

– Sammen med Johnny Hansen i Breivika blir Geir og Sissel blant de største sauebøndene i Andøy. Det er svært gledelig med slik satsing, sier landbrukssjef Astrid Gabrielsen.

Hun sier at det så langt ikke er rapportert andre tap enn de historiene som er kjent gjennom media i forhold til sau og hund.

– Vi har ikke fått melding om rovdyrskader. I fjor tok ørna lam i Andøy, sier Gabrielsen.

Dugnad

Sauesanking er en krevende øvelse og mange er i sving for å få dyrene ned på innmarka. I Bjørnskinn var rundt 30 personer, både store og små i sving for å sanke inn sauene fra to gårdsbruk i bygda. Og gjeterhunden Pia.

– Hun er helt uvurderlig og jobber for 10 personer, sier Geir.

Økning i Andøy

Sauenæringen er i vekst i Andøy, mens det er nedgang ellers i Vesterålen.

– Andøy er den eneste kommunen i Vesterålen som hadde økning. Det var størst nedgang i Øksnes og Bø, mens det er stabilt i Sortland og Hadsel.

I Andøy har det vært en økning på sju prosent i antall bruk, og det er også blitt flere sauer, sier Glenn Peter Knædal, som var prosjektleder for Det eventyrlige Vesterålslammet.

Prosjektet, som har gått over tre år, hadde som mål å skape økt lønnsomhet og et løft i sauenæringa i Vesterålen ved å øke produksjonen, bidra til rekruttering og gjennomføre konkrete og målrettede tiltak med sterkt strategisk fokus i en innsatsperiode på minimum tre år.

Knædal er nå selv blitt bonde på Åknes og har 200 vinterfôrede sauer.

– Jeg har fått ned rundt to tredeler av min besetning, sier han.