I forbindelse med nyheten om at en norsk helsearbeider ble ebolasmittet og fraktet hjem til Norge i går, uttalte statsminister Erna Solberg til NRK, at ale kommunene med flyplass må ha en vakt som gjør at de kan rykke ut i tilfelle det er noen som kommer til landet med symptomer på ebolasmitte.

Helsedirektoratet opplyser til NRK at de ikke krever egne ebola vakter ved norske flyplasser, men at en smittevernoverlege i hver kommune skal kunne nås hele døgnet dersom behovet for smittevern oppstår.

Smittevernoverlege i Bø

Andøys smittevernoverlege Anders Svensson befinner seg i Bø, og det er ingen som befinner seg i Andøy som har en slik kompetanse.

– Vi tilpasser beredskapen i forhold til sannsynlighet, og den helseberedskapen som vi har i bunnen med legevakt og sykehus er god nok for å håndtere de fleste tilfeller.

Dersom ting skjer, så greier vi på kort varsel å mobilisere enormt store ressurser, sier Svensson.

– For det første er det ekstremt usannsynlig at det skulle droppe ned en ebolapasient på Andenes flyplass.

Dersom det hadde skjedd, så måte vi ha mobilisert alle de ressurser som finnes i helsevesenet, sier Svensson.

– Godt nok

Han presiser at dersom en pilot på et Widerøefly ville finne ut under transport at det befinner seg en ebolapasient i flyet, så ville han ha snudd og landet i Bodø.

– Jeg finner ingen grunn til å etablere noen smittevernberedskap i tilknytning til flyplassen på Andenes. Jeg har smittevernkompetanse, og det er godt nok for å tilfredsstille Helsedirektoratets krav for Andøy, avslutter han.