Da bllir det nytt marked med kunst og vakre kreasjoner. Motevisning, dikt og musikk, ost & vinsmaking, utsøkt te & kaker og sjokolade.

Kunstner Siv Johansen fra Hadsel har de siste 11 årene har drevet Galleri Uvær på ytterssida av Hadseløya. Hun er halvt andværing og  initativtaker til det nye, spennede nettverket “Kvinnene fra havet” , bestående av dyktige håndverkere og designere fra Lofoten og Vesterålen.

Deres første marked ilag blir fredag kveld og lørdag på dagtid og de gleder seg til å komme til Andenes.

Samhold styrker

- Vi har lyst til å skape et litt annerledes marked, en møteplass der publikum skal få en ekstra god og spesiell opplevelse. Alt som selges er egenproduserte kvalitetsting skapt av damene i nettverket. Alle har egne bedrifter på hel- eller deltid.

- Vi ønsket å vise fram kunst, håndverk og lokalproduserte smaker i hus med sjel og valgte Kiilgården fordi den er et slikt unikt sted, sier Johansen.

Kvinnene fra havet var en ide hun fikk etter å ha reist rundt i Lofoten og Vesterålen og blitt kjent med stadig flere dyktige håndverkere.

- Samlet står vi sterkere, vi kan være med på å løfte hverandre frem og hjelpe hverandre. Vi befinner oss på hvert vårt nes og jobber med de kreative yrkene våre omgitt av havet, derav navnet, smiler hun.

Hennes initiativ har blitt tatt imot med åpne armer. Det var et tydelig  behov og ønske fra andre havkvinner å være en del av et slikt felleskap.

De planlegger allerede en ny messe i Hovedgården på Melbu i januar.

Moter, mat og musikk

Markedet åpner fredag kveld med en liten motevisning, der kvinnene i nettverket selv stiller som modeller i fargerike kjoler og jakker i rene naturmateralier som ull og bomull, designet av Rannveig Gjevre fra Svolvær. De viser også spesielle vesker og andre kreasjoner, redesign som er sydd av traktorslanger av Camilla Bjørk fra Melbu i Rubber design. Modellene viser også nydelig smykkekunst laget av Silvia Rehnlund fra Silvias sølvsmie i Hadsel. Hennes lidenskap ligger i godt håndverk, edelt metall og de små detaljer.

Fredagskvelden serverer May Johannessen egenprodusert ost fra Nordtun gård med utvalgt vin til.

Andværingen Marianne Lovise Strand har vært med på å gi ut flere bøker. Hun inspireres av natur, kunst og musikk. På fredagskvelden leser hun egne dikt og vil også være å treffe på markedet lørdag med bøkene hun og Beate Heide har gitt ut.

Værbakken bluesband sørger for det musikalske innslaget. Dermed skulle alle ingredienser for en deilig fredagskveld være på plass.

Stort utvalg

Under lørdagens marked blir det også gode smaksopplevelser. Bettys tesalong byr på utsøkt te og deilige kaker. Elisabeth Fauske har Norges eneste reisende tesalong, et konsept som har rukket å bli veldig populært på kort tid.

Men det blir som kan pirre gangen. Janett Haug Larsen Sjokoladerommet på Gravdal har stor lidenskap for sjokolade. Hun har eget sjokoladekjøkken der hun produserer kvalitetssjokolader for hand, bestående av kun naturlige smakstilsetninger.

Kiilgårdens sjelfulle rom skal fylles opp av kvalitetsprodukter og gode dufter. Såpeprodusenten Rita King fra Alveland kommer med sine gode såper og hudpleieprodukter. Kunstner Siv Johansen har med fargerik glasskunst, alt fra hjerter og engler til fat og skåler.

- De siste arbeidene mine er tavler av glass for å henge på vegg, sandblåste, med matt overflate og motiver fra nordnorske landskap, sier Johansen.

Kunstner Gry-Anette Strømnes, som driver sjarmerende Kunstpausen i Stamsund, formgir innen porselen og steingods signert Netta. I likhet med de andre damene i nettverket inspireres hun av nordnorsk natur og kultur. Hun eksprerimenterer med kontrastmalerier, språk eller levende lys i bruksform. HUT-DEG-INN skiltet hennes har mange skaffet seg, hun lager også smykker, ringer, skilt, dekorelementer og lysholdere i porselen, samt fat, skåler, vegglysholdere og skulpturer av steingods.

Kvinnene fra havet sier som Gry: Hut dæ inn og velkommen til Kiilgården gjerne både fredag og lørdag, lyder oppfordringen