Stormøtet i anledning budsjettprosessen for 2015 og økonomiplanen frem til 2018 er en anledning hvor politisk nivå og administrasjonen får en felles oppfatning av kommunes økonomiske utfordringer og muligheter.

Enhetslederne i de forskjellige enhetene la frem hvilke behov de sitter med i fremtiden, og hvilke utviklingstrekk som er knyttet til den daglige driften i en kommune som opplevde svikt i inntekter i 2014 og at skatt og rammeoverføringer gikk ned med fem millioner.

– Vi er ansvarlig alle sammen i lag, vi må finne ut hvilke områder vi skal styrke og hvilke enheter det skal satses på, sier Stein Ivar Johansen, som mener det er naturlig at kommunen ønsker seg mer økonomisk frihet etter harde ROBEK-år.

– Ideelt sett burde det positive resultatet vært videreført i 2012 og 2013, og vi har vært ganske nært null i driftsresultat, sier Johansen.

Andøy kommune begynte allerede i august å se utfordringen knyttet til å lande et positivt driftsresultat ved årets slutt, og mange har merket reduksjonstiltakene.

Økning på mange punkt

For utsiktene til budsjettet 2015 for Andøy kommune presenterte økonomisjef Eva Fagermyr prognoser som tilsier at det vil bli nødvendig med en økning både innen politisk kontroll på 12,5 prosent, og en økning på 25,37 prosent for Nav.

– Økningen hos Nav skyldes økning innen sosialhjelp, og vi ser også et omstillingsbehov på 13,9 millioner, sier Fagermyr.

Også på inntektssidene går er det enkelte poster som justeres ned i 2015.

Skatt og rammetilskudd for 2014 er budsjettert høyere enn det er i dag, og reduseres med 1,8 millioner i 2015.

Flyktningetilskuddet reduseres med 2,7 millioner på bakgrunn at man kun mottar tilskudd i begrenset antall år.

Avdrag på kommunes lån ha økt med 3,6 millioner kroner, da det ble tatt opp mer lån i oktober og at man i budsjetter for 2014 har budsjettert med et minimumsfradrag.

I 2014 hadde man budsjettert med 2,1 millioner kroner til avsetning i disposisjonsfondet. I budsjettprosessen for 2015 er denne avsetningen null kroner.