Andøy Energi er ikke alene om å trenge montører. Det sier Kjell-Are Johansen, administrerende direktør i vårt lokale kraftselskap.

– Nær sagt over hele landet etterspørres det montører til energiverkene. Det har vært vanskelig å få tak i montørutdannede folk.

Generasjonsskifte

Andøy Energi er inne i et generasjonsskifte. I løpet av noen år fremover forsvinner cirka en tredjedel av montørene hos selskapet.

– Det betyr samtidig at det er muligheter for jobb hos oss, sier Johansen.

– Vi har ei målsetting om å overføre mest mulig kunnskap når dette skjer. Det er samtidig ei utfordring, tilføyer han.

Johansen savner mer fokus på behovene til energiverkene.

De som velger elektrofag får et opplæringsløp som dessverre lite rettet inn mot energibransjen. Der er det nesten utelukkende fokus på installatør-virksomhet. Derfor er det få som søker lærlingeplass i E-verkene.

Rekrutterer gjerne lokalt

– Vi jobber likevel målrettet for å rekruttere læringer. Det har vi hatt brukbar suksess med, og det har vært en god kilde til nyrekruttering for bedriften. De siste fem åra har to lærlinger tatt fagbrev tidligere, én var ferdig i vår, og vi har to som skal opp til fagprøve om halvannet år. I tillegg tok vi inn en ny lærling for et par uker siden, sier Johansen.

– Underveis legger vil til rette for at lærlingene skal trives, og vi håper selvsagt at de blir værende hos oss når de er ferdig utdannet. Lokalt rekrutterte folk har vi god erfaring med, og det har vært en bevisst politikk over tid å rekruttere lokalt. Dette gjelder særlig på driftssida og de som jobber ute i felten.

Vektlegger trivsel

Johansen sier at godt arbeidsmiljø er en viktig goodwill-faktor selskapet ønsker å ta vare på.

– Vi har gode arbeidsmiljøtiltak, flere indikatorer viser at folk trives. Vi har god stemning på huset, og veldig liten gjennomtrekk av folk. Når folk begynner hos oss, blir de værende i flere årtier. Nesten uten unntak. Det er et tydelig bevis på at folk trives.

– Det nær sagt vanvittig lave sykefraværet er en annen indikator på det samme. Arbeidsrelatert sykefravær er så lavt at det er lik null.

– Høy fokus på HMS er et ledd i arbeidet for å skape trivelige og trygge arbeidsplasser. De som jobber i Andøy Energi skal føle seg ivaretatt, sier Johansen.

Som i offshorebransjen

En variert hverdag sammen med svært gode arbeidstidsordninger er blant det direktøren trekker frem når han oppfordrer flere andværinger til å satse på jobb i kraftbransjen.

– Montørene hos energiverkene har vært gode arbeidstidsordninger. De inngår i en vaktordning, og blir svært godt kompensert for dette. Med for eksempel ti vakter i løpet av et år, får de 36 fridager. Han slår fast at dette ikke er ulikt vilkårene innen offshorebransjen, ettersom hver vakt gir rett til 3,2 fridager, forklarer Johansen.

– I årene fremover blir det bruk for flere dyktige medarbeidere hos oss, og jeg vil absolutt anbefale unge andværinger å vurdere jobb innen kraftbransjen. Her er det mangel på folk - særlig montører - så i dette yrket er man nærmest garantert jobb, sier han.

Denne artikkelen stod først på trykk i magasinet Fremad Andøy, produsert av Andøyposten.