Politiet sperret av veien mandag kveld. Foto: Alf Ragnar Olsen

- Vi kan trygt si at steinen ligger der ennå, men det er ikke bare den heller, sier lensmann i Andøy Yngve Vik, og forteller om synet som møtte han da han besøkte rasstedet tirsdags formiddag.

- Det er et kjempestort skred, som strekker seg rundt 200 meter, sier Wiik.

Store steiner

Det var mandags kveld at store steiner rullet rullet ned på Fylkesvei 976, rett etter Kleivatunnelen, også kalt "Bleikstunnelen". Steinraset gikk på Bleik-siden av tunnelen.

- Steinene som sperrer veien er store - rundt 4 meter høye, meldte Midtre Hålogaland politidistrikt  på twitter mandag.

Da lensmannen var der på befaring, var det 14 timer siden raset gikk, og det kom stadig nye skred nedover fjellet. Lensmann Wiik måtte bortvise flere personer som hadde tatt seg inn i det avsperrede rasområdet.

- Det vil jeg i beste fall si er veldig ubetenksomt! Altså, ingen må finne på å gå inni dette området, det er å sette liv og helse i fare, sier lensmannen.

- Det er et betydelig skred, og det er på ingen måte sikkert å være i området, sier han.

Kan stenges i flere uker

- Det vi snakker om her er en "kalving". Det ligger store steinblokker i fjellsida, som har stoppet før de kom nedpå veien. Det er mange ting å vurdere med tanke på sikkerheten til de som skal ferdes her, sa Wiik til Andøyposten da han var inne i området.

Veien vil ikke bli åpnet tirsdag kan lensmannen fortelle, og det går ikke an å komme seg forbi rasstedet. De som skal kjøre ut derfra må ta veien om Ånes.

Endel steinblokker er så store at de må sprenges, og oppryddingsarbeidet vil ta tid. Det blir opplyst fra Vegvesenet at geolog tidligst kommer i morgen, ifølge Wiik.

Mandag anslo Wiik at veien kan bli stengt i flere uker, men at vegvesenet skal ta en endelig vurdering av saken.