333-skvadronen på 133 Luftving på Andøya flystasjon er anerkjent som en av verdens bestee skvadroner i maritim overvåking med sine Orion-fly. Fredag var det storslagen militær sermoni, da Ingvild Bjørnstad Jensrud overtok kommandoen etter oberst Gerhard Larsen.

Larsen sa i sin avskjedstale foran sine 200 oppstilte undersåtter, at luftvingskiftet var vondt for ham og godt for den nye luftvingsjefen. Han sa videre at han var stolt over å dele ut stjerner og medaljer til sine dyktige ansatte med god erfaring og stor kapasitet.

– Jeg har hatt fire fine år i ledelsen for verdens beste skvadron på MPA (maritim overvåking), og tjenestene som leveres fra de andre avdelingene for at 333 skavdronen skal oppnå dette er også i verdens klasse, skrøt Larsen.

Larsen sa videre at han har god tro på at hans etterfølger vil fortsette det gode arbeidet framover og lede stasjonen gjennom 2015, et år som kommer til å by på store utfordringer i kampen om Forsvarets knappe ressurser.

– Fortsette å levere i verdensklasse

Selv levnet den nye luftvingsjefen ingen tvil om veien framover for 133 Luftving.

– Flystajonen har i mange tiår drevet med helt unike operasjoner. Produktene herfra er i verdensklasse, og svært ettertraktet både nasjonalt og blant våre viktigste allierte. Dette er et resultat av den innsatsen som hver enkelt av dere legger ned i deres daglige virke, sa Bjørnstad Jensrud.

Hun gikk videre inn på situasjonen med knappe personellressurser, stramme økonomiske rammer og en utfordrende fremtid etterhvert som Orion-flyvene går mot slutten av sin levetid.

– I lys av dette er det viktig å opprettholde vår leveranse, både i kvalitet og gripbarhet, slik at vi sørger for at ingen, hverken i høye staber eller i politiske korridorer skal være i det minste tvil om at den kapasiteten som leveres herfra i høyeste grad er relevant og nødvendig for Norge, både i dagens og morgendagens sikkerhetspolitiske virkelighet, slo hun fast.

Stolt generalinspektør

Sermonien ble ledet av generalinspektør Per Egil Rygg i Luftforsvaret, som stolt sa dette til sin første kvinnelige sjef på en flyoperativ luftving:

– Du har de personlige egenskapene som er nødvendig for å lede 133 Luftving i årene som kommer. Du er tøff, allsidig, aktiv og kvalitetsbevisst med mange jern i ilden. Du har bredde i tjenesten, til og med førstehånds kjennskap fra nordområdene med egen seilbåt, sa Rygg.

Videre sa Rygg til både den nye luftvingsjefen og alle de oppstilte avdelingene på 133 Luftving at de har en spennende og viktig jobb foran seg når norske interesser i nordområdene skal ivaretas.

Se filmen fra oppstillingen ved kommandoskiftet, der avtroppende luftvingsjef skryter av sine underordnende og deler ut medaljer og stjerner for lang og tro tjeneste. Deretter ny luftvingsjef som akkurat har talt for første gang etter at hun fikk kommandoen.