Tre budsjettforslag konkurrerte om flertallet da kommunestyret i Andøy behandlet neste års budsjett mandag ettermiddag.

Bakteppet for det hele er en stram kommuneøkonomi og behovet for flere store investeringer. Ordfører Jonni Solsvik påpekte at man står overfor store økonomiske utfordringer.

– Med stor sannsynlighet kan drifta i inneværende år ende med et underskudd på 10-12 millioner kroner. Vi kan håpe på ekstraordinære inntekter, men sannsynligheta for at det skal berge oss, er liten.

– Et slikt underskudd må dekkes inn iløpet av 2015 og 2016. Hvis ikke havner vi på Robek-lista. Skal vi samtidig klare å realisere bygging av ny skole i Risøyhamn og nytt sykehjem, så er inntektene fra eiendomsskatten helt nødvendige, påpekte Solsvik.

Ville ikke være med

Frp ville ikke være med på å øke skattetrykket på innbyggerne i Andøy.

– Vi mener skattetrykket er for høyt i Andøy som det er. Vi vil ikke være med på denne usosiale økninga, som rammer mistepensjonistene ekstra hardt. Jeg frykter at i neste runde er det takstgrunnlaget for denne skatten som økes ytterligere, sa Halvar Rønneberg - før han fremmet sitt partis alternative budsjettforslag.

- Tungt hjerte

Kate Eliassen (H) sa det var med tungt hjerte hun valgte å svelge kameler.

– At vi fjerner bunnfradraget rammer mistepensjonister, og det gjør virkelig vondt. Men jeg ser ingen annen utvei, sa hun.

Forslaget innebar kutt i kommunal administrasjon, sosialhjelp og investering i driftsmateriell til uteseksjonen.

Andøylista, Venstre og Arbeiderpartiet la frem det tredje budsjettforslaget.

– Vi mener det er viktig å vedlikeholde kommunale bygg, og legger inn 400.000 til dette. I tillegg ønsker vi å prioritere sommerjobbsentralen for ungdom og videreføring av bokbuss-tilbudet, sa Anitha Bendiksen da hun fremla dette forslaget.

Det borgerlige forslaget ble til slutt vedtatt - etter lang debatt. Forslaget innebar blant annet at bokbuss-tilbudet blir videreført, at det skal være nattevakt ved omsorgsboligene på Bleik ved behov, og et spleiselag for å beholde kontorarbeiderstillingen på kirkekontoret. Les mer om saken i Andøyposten tirsdag.