«Kjetil Teigen er alltid på dugnad, og han er en ildsjel når det gjelder Taekwondo-klubben. Han har gjort mye positivt for Velforeninga og er flink med ungdommer. Det er aldri nei i hans munn. Han er veldig aktiv overalt. Han har gjort fantastisk mye flott dugnad på Risøyhamn skole. Det være seg skatebane, klatrevegg eller huskestativ», sier tipseren bak Andøypostens fjerde julestjerne.

Godt miljø

Teigen selv presiserer at han er en del av en gjeng som liker å være aktive.

– Du vet når man har meninger og ideer om mye rart, så må man stå for det man sier, og hjelpe til å få satt det ut i livet. Men man er ikke bedre enn det miljøet man jobber i. Jeg har mange flotte kollegaer, barn og ungdom å jobbe med, og det inspirerer til å yte ekstra, sier han.

Han har alltid med seg masse flinke folk, og så har det verdens snilleste familie som tillater at han bruker så mye tid på andre. Kona Heidi Rosander og de tre barna er mye med selv på aktivitetene hans også.

Veldig bra i Risøyhamn

– Vi har veldig mye bra her i Risøyhamn, og da blir det gledesbetont. Vi får mye skryt for taekwondo-ungene som vi trener. De hører etter, og er treningsvilllige og jobber har det. Vi får skryt fra andre, og det er godt for oss å ha så godt materiale å jobbe med , og da får vi lyst til å jobbe enda mer, sier Teigen, som driver Sortland Taekwondo klubb, avdeling Risøyhamn sammen med broren sin Trond Korslund og Santiago Benitez.

11 år i Andøy

Det er 11 år siden østkantgutten flyttet nordover fra Oslo, etter å ha jobbet som driftssjef for Gunerius og Arkaden fr Olav Thon. Han var først trålerfisker på Andenesfisk I, og var allerede da engasjert i positive aktiviteter for ungdommen. Han ble fort rekruttert til Risøyhamn skole som miljøarbeider. Etterhvert ble han ufaglært vikarlærer, men nå har han akkurat ferdig utdannet faglærer etter å ha tatt praktisk pedagogisk utdanning via deltidsstudier.

Han har utpekt seg som en lærer med stort engasjement for elvene sine, og yter gjerne mer enn det som forventes av stillingen.

Andøy motorsportklubb

En ting som har engasjert ham er å gi barn- og unge i sør-kommunen et tilbud. Særlig de som ikke er fotballinteressert.

– Dersom du verken liker fotball, kampsport eller skating, hva gjør du da? Kanskje motorsport kan være noe for deg. Her må du yte 20 prosent fysisk og 80 prosent sosialt. Hele familien kan engasjere seg, gutter og jenter. Du kan kjøre litt, skru litt, fyre opp bålet og kose deg. Det å få øvelse i å kjøre en firehjuling eller en moped under ordnede forhold er viktig, sier han.

Ennå har ikke motorsportklubben fått fasiliteter å bruke, selv om Kjetil har jobbet for dette i over 10 år nå.

Motgang

– Du møter mye motgang fra myndighetene når du prøver å få noe til. Du skal både ha arealer å være i, og midler å drive for. Dette er psykisk og fysisk helsearbeid, og det burde vært finansiert av det offentlige. Særlig med tanke på alle de livsstilssykdommene man sliter med nå, mener han.

Han mener at det ikke burde være slik at man må jobbe på dugnad med kakelotterier og innsamlinger for å få penger nok til drifta. Det dreper litt av gnisten til de som holder på.

Taekwondo har trening to ganger i uka. Det er tre økter for ulike aldersgrupper.

– Dette er en kampsport, og man må trene mye for å få det til. Treningsånden som rår her i nærmiljøet er så bra.

Vi blir like overrasket hver gang vi ser de unge jobbe så svetten spruter, sier han.

Treninga er lagt opp slik at voksne kan trene sammen med barn. Det er en arena som gjør at familier kan gjøre noe sammen, samtidig som det er inspirerende for barn å føle at de mestrer mer enn voksne, og kan bidra for å hjelpe dem, sier han.

Det er folk i i kø for å begynne å trene, og nå er det treningsplass som mangler.

Lengter til Risøysundet

Teigen ser lengselsfullt over til Risøysundet, der den gamle bunkersen etter Forsvaret ligger i vernet området.

Han har kjempet en forgjeves kamp mot myndighetene for få bruke den, men ingenting nytter.

– Jeg forstår ikke dette. De påstår at aktivtet vil ødelegge for fuglelivet. De burde i det minste komme utover en tur og se hva det dreier seg om. Det må kunne gå an å få aktivitet for barn andre steder enn på Andenes, og så ligger altså den store flotte hallen der ute på Risøya ubrukt, sier han.

Han har mer på hjertet, men nå banker «broder» og lærerkollega Korslund på døra.

– Nå må du komme. Elevene har begynt på sløyden, og de trenger din hjelp, sier han.

«Sånn går nå dagan», Kjetil hjelper der han kan, både i arbeidstida og på fritida.