Morten Ellingsen er leder i Andenes idrettslag og sier at pengene klubben får gjennom Grasrotandelen er viktig. Foto: Jørn Aune

Grasrotandelen til Norsk Tipping har eksistert i seks år. Lag og foreninger i Vesterålen har til sammen fått 15,3 millioner kroner i støtte fra de som spiller Lotto, Tipping eller noen av de andre pengespillene til Norsk Tipping.

Dersom du har funnet ditt favorittlag eller forening, går 5 prosent av det du spiller for til det laget. En Lotto-kupong til 40 kroner gir med andre ord to kroner til ditt lag.

Unntaket er Flax-lodd og Extra. Falxlodd er uregistrert spill og overskuddet fra Extra-spillet går til stiftelsen ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering.

Hadsel størst

I Vesterålen er det Hadsel som er største grasrotkommune i kroner og øre. Drøye 4,4 millioner kroner har lag- og foreninger i Hadsel fått fra Norsk-Tippings spillere siden starten i 2009.

Ved utgangen av 2014 var det registrert 76 grasrotmottakere i Hadsel og det var 1.844 spillere som bidro med penger i ordningen.

Flest i Sortland

Sortland er den mest folkerike kommunen i Vesterålen. Det er derfor ikke rart at det er flest mottakere og spillere i Sortland. Ved utgangen av 2014 var det 91 lag og foreninger i Sortland som kunne motta penger gjennom Grasrotandelen og det var 2.000 spillere som bidrar med sin andel av det de spiller for.

Men i samlet sum gjennom seks år, ligger Sortland drøye millionen bak Hadsel med sine 3,3 millioner kroner.

Mye i Andøy

Faktum er at andværingene gjennom seks år har bidratt med bare litt mindre enn det spillerne i Sortland har gjort, selv om folketallet er det halve.

Andøy er derfor den kommunen der spillerne bidrar mest i forhold til folketallet. 637,17 kroner per innbygger er mest i Vesterålen om man regner med totalsummen over seks år fordelt på folketallet i 2014.

Øksnes følger hakk i hæl på Andøy. Her kommer Sortland dårligst ut i regionen.

– Betyr mye

Tallene viser at Grasrotandelen gir et betydelig bidrag til det frivillige arbeidet i regionen. For noen lag er pengene svært viktig.

Andenes Idrettslag er den klart største grasrotmottakeren i Andøy. Klubben fikk inn 132.213 kroner i 2014.

– Pengene betyr at vi kan holde det nivået vi har i klubben i dag, uten å måtte sende ungene ut på kakelotteri og loddsalg. Det har vi klart å holde oss unna. Og disse pengene blir avgjørende når vi nå skal betale for leie av treningstimer i den nye Norlandiahallen på Andenes, sier klubbleder Morten Ellingsen.