Den første raketten som skal opp heter ICI-4, og er et prosjekt i regi av Universitetet i Oslo.

– Dette er nordlysforskning. Raketten skal opp til en høyde av 350 kilometer og skal romværet. Det er forhold som påvirker rombaserte systemer som kommunikasjon og navigasjon. Dette gjelder både satellitter og systemer på bakken som bruker satellitter, sier Kjell Bøen ved Andøya Space Center.

Raketten er en totrinns-rakett og skal også ha med seg et japansk instrument opp i rommet.

– Her er folk fra Japan, Canada og Frankrike som samarbeider om denne raketten, sier Bøen.

Som navnet tilsier er ICI-4 den fjerde raketten i dette forskningsprosjektet. En ny skal skytes opp fra Svalbard om et par år.

WADIS

Mot slutten av februar skal det skytes opp en tysk rakett med navnet WADIS-2. Denne raketten skal opp til en høyde av 130 kilometer, og det skal gjøres målinger fra ALOMAR på Ramnan samtidig som raketten skytes.

– Det må dermed være klarvær når raketten skytes opp. I tillegg må det være brukbare forhold ute på havet siden nyttelasten skal berges, sier Bøen.

Supersonisk

I mars skal man skyte opp raketten HIFiRE-7. Dette er en rakett som skal frakte en såkalt Scramjet-motor opp til 350 kilometers høyde. Scramjet-motoren skal deretter tenne og fly ned mot jorda med rundt åtte ganger lydens hastighet (supersonisk).

– Dette er en totrinnsrakett og er et australsk, amerikansk og tysk prosjekt, sier Bøen.

Denne oppskytingen blir nok ekstra spennende, ettersom det var en lignende rakett som feilet under oppskyting i september 2013.

Forskningen som utføres med denne raketten kan være med å danne grunnlaget for fremtidens supersoniske fly og dermed raskere flyreiser over lange avstander. Derfor er flyprodusenten Boeing en av partnerne i HIFiRE-prosjektet.

Travel høst

– Vi har en veldig hektisk vinter foran oss. Nå skal vi ta igjen det vi ikke har fått gjort på halvannet år. Vi har i tillegg en travel høst foran oss, blant annet med flere raketter for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. I tillegg skal vi skyte opp noen studentraketter, sier Bøen.