ROMVÆR Om en drøy uke skal denne nyttelasten skytes opp fra Andøya Space Center i Oksebåsen. Målet er å studere forhold som påvirker romværet, og som kan skape problemer for kommunikasjon og navigasjon. Prosjektet er i hovedsak norsk, men involverer også forskere fra Japan, Canada og Frankrike.
(Foto: Jørn Aune)

ROMVÆR Om en drøy uke skal denne nyttelasten skytes opp fra Andøya Space Center i Oksebåsen. Målet er å studere forhold som påvirker romværet, og som kan skape problemer for kommunikasjon og navigasjon. Prosjektet er i hovedsak norsk, men involverer også forskere fra Japan, Canada og Frankrike. Foto: Jørn Aune

Travelt i Oksebåsen

Innen utgangen av mars skal det gjennomføres tre rakettkampanjer ved Andøya space center. Først ut er et norsk prosjekt.

Den første raketten som skal opp heter ICI-4, og er et prosjekt i regi av Universitetet i Oslo.

– Dette er nordlysforskning. Raketten skal opp til en høyde av 350 kilometer og skal romværet. Det er forhold som påvirker rombaserte systemer som kommunikasjon og navigasjon. Dette gjelder både satellitter og systemer på bakken som bruker satellitter, sier Kjell Bøen ved Andøya Space Center.

Raketten er en totrinns-rakett og skal også ha med seg et japansk instrument opp i rommet.

– Her er folk fra Japan, Canada og Frankrike som samarbeider om denne raketten, sier Bøen.

Som navnet tilsier er ICI-4 den fjerde raketten i dette forskningsprosjektet. En ny skal skytes opp fra Svalbard om et par år.

WADIS

Mot slutten av februar skal det skytes opp en tysk rakett med navnet WADIS-2. Denne raketten skal opp til en høyde av 130 kilometer, og det skal gjøres målinger fra ALOMAR på Ramnan samtidig som raketten skytes.

– Det må dermed være klarvær når raketten skytes opp. I tillegg må det være brukbare forhold ute på havet siden nyttelasten skal berges, sier Bøen.

Supersonisk

I mars skal man skyte opp raketten HIFiRE-7. Dette er en rakett som skal frakte en såkalt Scramjet-motor opp til 350 kilometers høyde. Scramjet-motoren skal deretter tenne og fly ned mot jorda med rundt åtte ganger lydens hastighet (supersonisk).

– Dette er en totrinnsrakett og er et australsk, amerikansk og tysk prosjekt, sier Bøen.

Denne oppskytingen blir nok ekstra spennende, ettersom det var en lignende rakett som feilet under oppskyting i september 2013.

Forskningen som utføres med denne raketten kan være med å danne grunnlaget for fremtidens supersoniske fly og dermed raskere flyreiser over lange avstander. Derfor er flyprodusenten Boeing en av partnerne i HIFiRE-prosjektet.

Travel høst

– Vi har en veldig hektisk vinter foran oss. Nå skal vi ta igjen det vi ikke har fått gjort på halvannet år. Vi har i tillegg en travel høst foran oss, blant annet med flere raketter for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. I tillegg skal vi skyte opp noen studentraketter, sier Bøen.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Andøy

Lospliktforskrift truer bedrifter på Andenes

– Dersom dette ikke blir endret, kan det føre til nedleggelser av virksomhet i havna på Andenes, sier havnesjef Håkon Strand.

Vant drømmedag på Ullevål

Hun ble nominert av klubben sin, Andenes Idrettslag - der Tom Stenvoll overbrakte gladnyheten onsdag.

80 ivrige på omstilingsmøte:

Trener på optimisme

Onsdag fyltes Romskipet med optimistiske næringslivsfolk for å fylle Andøy kommunes strategiske satsingsområder med innhold.

Anbefaler satsing på turisme knyttet til geologi i Andøy

Det er et stort, uforløst potensial i å satse på geoturisme knyttet til geologi, viser ny rapport.

Elg på bytur

To fjorårskalver forvillet seg iløpet av natt til onsdag inn i Andenes sentrum.