Her skulle det vært en radarsirkel lengre mot nord, men for tiden er det bare værradaren på Røst som fungerer.

Da ekstremværet «Ole» slo til var det flere på Facebook som etterlyste bildene fra værradaren på fjelltoppen sør for Andenes.

Men det var ikke «Ole» som satte radaren ut av drift. Det skjedde i slutten av januar. Årsaken er lynnedslag.

Omfattende skader

- Vi har undersøkt værradaren. Skadene er omfattende og flere deler er ødelagte. Deler av radaren må sendes til Tyskland til reparasjon. Vi vet derfor ikke når radaren vil være i drift igjen, skriver Kjetil Stiansen ved Meteorologisk institutt på instituttets nettsider.

Værradaren på Trolltind leverer viktige værdata både til fiskere, brøytesjåfører og til allmennheten.

Grunnen til at radaren svikter, er vanligvis strømbrudd eller brudd på kommunikasjon. Radaren har i det siste vært mye rammet av lynnedslag.

Jobber med forbedring

– Området rundt radaren består mest av porøst fjell. Det er derfor vanskelig å få til en god nok jording. Meteorologisk institutt har installert UPS (batteribackup) av strømmen. Etter at UPS kom på plass i august, har vi ikke hatt problemer med utfall som følge av variabel strømforsyning. Vi arbeider også med å få på plass et nødstrømsaggregat for å unngå nedetiden selv ved lengre strømbrudd. I tillegg bistår Ing. E Braadland (Braadland Automasjon) med å forbedre overspenningsvernet/lynvernet på Trolltind, skriver Stiansen.