Som Vol tidligere har referert, så stilte Kate Eliassen (H) spørsmål til ordfører Jonni Soslvik i mandagens kommunestyremøte angående sparetiltak som kan gå utover ambulanseberedskapen i Nordland.

Ordfører Jonni Soslvik viste til et pågående prosjekt og planarbeid som skal ende opp med fremtidens ambulansetjeneste i Vesterålen.

– Det er helt uakseptabelet at man setter i gang midleritidige sparetiltak som gjør ambulansetjenesten ytterligere redusertt, påpekte Soslvik.

Forundret over sparetiltak

Han viste til at han hadde fått henvendelser på at det kan gå et par timer til ambualsen kommer til Andenes, dersom den befinner seg et annet sted.

– Jeg har problemer med hvordan man kan bestemme seg for å gjøre sparetiltak som har så stor betydning som ambulansetilbudet. I Vesterålen er det også store forskjeller på vaktsentralene, og i Andøy er det hjemmevakt, slik at ambulansesjåøren først må hente bilen på det stedet ambulansen har parkert.

Her teller sekunder og minutter mye, sier han.

Spørsmålet er om den tryggheten som folk føler i et kommuneområde er ivaretatt.

– Det er vel få ting som har engasjert mer enn mangel på trygghetsfølelse, som det innebærer dersom Nordladsykehuset velger å gjennomføre et slikt kutt som går ut på at ikke sette inn vikar ved sykefravær, midlertidig eller ikke, sa Soslvik.

Har sendt brev

Han har sendt et brev til Nordlandssykehuset der han betegner svekkelsen i ambulansebredskapen helt uakseptabel, og minner samtidig om Forsvarets korte responstid i forhold til hendelser ved Andøya flystasjon.

Siden de ikke har egen ambuansegeredskap, mener han Nordalndssykeshuset har et særskilt ansvar i forhold til dette.

– Jeg er meget forundret over at ledelsen ved Nordlandssykehuset uttaler overfor Andøyposten at dette ikke er vurdert, sa han.

-Føyer seg inn i rekken av utfordringer

Halvar Rønneberg (Frp) sier at sparetiltaket føyer seg inn i rekken av utfordringer fra Nordlandsykehuset som går på forslag sommerstengte avdelinger og nedtrapping av fødetilbud.

– Jeg er glad for at vi har startet et beredskapsarbeid, for det trenger vi. Se bare på hvor isolert Andense var under forrige uvær, da nærmeste legevakt ble flyttet til Sortland, der bruer var stengt, sier han.

John Helmersen (SV) påpekte problemet med at det ikke tildeles nok penger fra sentralt hold verken til kommunene eller til de som skal utføre helsetjenester.

– Det er slik at de som bor i Hadsel har større mulighet til å overleve i utkantstrøk enn Andøy, sa han.

Reagerer på holdninger

Knut Nordmo (Sp) dvelte ved hva som gjør at noen våger å tenke tanken på ulike normer for akuttbereskapen i forhold til hvor man bor.

– Det må ha noe med holdning å gjøre, eller mangel på respekt overfor rollen de har for innbyggerne som de skal være et redskap overfor. Det er også manglende respekt overfor de sentrale myndigheter og de bredskapsmål som er satt opp.

Det handler om likebehandling av innbyggere, og Nordlandssykehuset sier at noen er mindre verdt enn andre, slo Nordmo fast.

Engasjerte innbyggere

Kate Eliassen (H) avsluttet med å si at det er sjelden at innbyggere oppsøker henne så hyppig som i dette tilfellet som går på ambulansetilbud og reduksjoner i forhold til det.

– Andøys nyansatte lege med erfaring fra abulansedrift snakket sitt tydelige språk i sitt innlegg på Vol før helga. Hans budskap er at det å drive ambulanser i distriktene aldri er noen økonomisk suksess, avsluttet hun.