Andenes Fiskemottak har 50 gjestearbeidere fra Litauen innleid via bemanningsbyrå.

– Dersom du klarer å trylle fram 50 arbeidere som kan være klar til å gå på jobb når fisken kommer på land, så kom med dem, sier daglig leder Leif Kvivesen.

Han føler at næringssjef Bjørnar Sellevold og Bolystprosjektets mål om å sysselsette bosatte flyktninger i fiskeindustrien har lite med virkeligheten å gjøre.

– Han bør se seg omkring, og innse hvordan ståa har vært langs hele kysten siden tidenes morgen. Dette er sesongbetont arbeid, der det må jobbes døgnet rundt i vintermånedene, og være disponibel når fisken kommer. Det er få arbeidere som bare ønsker å være ansatt i tre-fire måneder. Vi ansetter på korttidskontrakter. Vi har ikke arbeid til 40-50 stykker hele året her på fiskemottaket, sier han.

– Ingenting for flyktninger

Kvivesen ser ikke at det går an å tilby bosatte flyktninger jobb på slike premisser.

– Vi er interesserte i folk som har vært i industrien tidligere, som kan dette, og som vet hva de går til. Vi har hatt bosatte flyktninger på opplærling tidligere, og de har ikke blitt værende. Det er ukurant arbeidstid, kaldt, vått og hardt fysisk, påpeker Kvivesen.

Han anbefaler næringssjef Bjørnar Sellevold å prøve å drive et fiskebruk et halvt års tid med bosatte flyktninger som arbeidskraft. Kvivesen synes det kunne være interessant å se hvor lenge han hadde klart å holde liv i bruket.

– Som næringssjef er det hans jobb å tilrettelegge for at det skal bo folk her. Dersom kommunen har bestemt at det skal være en masse flyktninger her, så bør de ha en realistisk plan med dette, før de tar imot dem. For meg blir det helt bak mål å komme flere år etterpå og fortelle fiskeindustrien hva slags arbeidskraft de skulle ha benyttet seg av, sier Kvivesen.

Kvivesen sier at fiskeindustrien må planlegge produksjonen ut fra hva som er forsvarlig.

– Ikke vårt ansvar

– Bosatte flyktinger er ikke vårt ansvar. Bedriftene må jo ta ansvar for sin egen lønnsomhet, og gjøre det de kan for å tjene penger. Det gjelder uansett hva slags aktivitet bedriftene skal leve av, sier Kvivesen.

Han synes også at næringssjefen burde se til sin egen bedrift før han skyter etter andre.

– Handler de tjenester hos lokale bedrifter? Eller handles alt etter innkjøpsavtaler hvor profitten havner hos andre? Er det lokale bedrifter som har måttet avslutte sitt virke på grunn av store innkjøpsavtaler bedriften Andøy kommune har gjort? Har det foregått salg av fiskerettigheter som har gjort positivt utfall for jobben til næringssjefen?, spør Kvivesen.

Han viser til at mange av de som driver innenfor fiskerinæringa lever etter mottoet: «Leve og la leve».

– Naturen og værgudene er lunefull. Skreien er sein i år. Været er ustabilt. Sånne også fiskeindustrien. Alt arbeid med kalkyler, lønnsomhetsparameter og budsjetter feiler. At eiere av bedrifter ønsker avkastning på sine investeringer er vel naturlig. Det er greit at det settes fokus på hva som skjer i fiskeindustrien, men da må det skje på en positiv måte, slår Kvivesen fast.

Avslutningsvis har han behov for å presisere at alt det som er sagt over er hans personlige mening, og ikke noe som er styrebehandlet i Andenes fiskemottak.

Jangaard Export

Den andre fiskeribedriften på Andenes som benytter seg av gjestearbeidere via bemanningsbyrå er Jangaard Export, avdeling Andenes.

Da Andøyposten intervjuet daværende daglig leder Robert Oldeide i fjor, opplyste han at bedriften hadde leid inn 42 gjestearbeidere fra Litauen.