1,1 million kroner trengs til stillinger innen helse og omsorg.

–Urealistisk lavt sosialbudsjett

I budsjettet kommunestyret vedtok i desember var det avsatt 3,5 millioner kroner til sosialhjelp. I 2014 ble det brukt 7 millioner kroner, og rådmannen mener derfor politikernes budsjett er urealistisk lav og vil øke budsjettposten med 1,5 millioner kroner.

LES OGSÅ: Valgte å svelge kameler

I tillegg har Vesterålen barnevern meldt inn nye barnevernstiltak i 2015, som gjør at rådmannen vil øke budsjettet til barnevern med 2,5 millioner kroner.

Flyktningene finansierer

Til sammen utgjør rådmannens forslag et behov for oppfinansiering av 5,1 millioner kroner. Rådmannen foreslår at 2,5 millioner kroner av dette finansieres fra flyktningtilskuddet. Hun mener også at rentenivået vil holde seg på et lavt nivå, og reduserer derfor kommunens renteutgifter med 1 million kroner. Det gjenstår da 1,6 millioner kroner for å oppfinansiere.

LES OGSÅ: Ber politikerne tenke før de snakker

– Rådmannen ser seg nødt til å foreslå rammereduksjon på tilsvarende beløp, skriver rådmannen, og opplyser at det er gjort skjønnsmessige vurderinger av hvor det skal reduseres.

Her vil rådmannen kutte

I forslaget til politikerne foreslår rådmannen å redusere rammene slik:

  • Rådmann og stab: 200.000 kroner

  • Støttefunksjonen: 50.000 kroner

  • Risøyhamn skole: 350.000 kroner

  • Barnehage: 200.000 kroner

  • Kultur og informasjon: 50.000 kroner

  • Helse og familie: 250.000 kroner

  • Teknisk: 500.000 kroner.

4 pensjonsmillioner

Andøy kommune klarte i 2014 ikke å avsette 4 millioner kroner, som planlagt, til egenkapitalinnskudd i Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Det betyr at dette må finansieres i årets budsjett.

Rådmannen foreslår å finansiere dette gjennom bruk av 2 millioner kroner fra ubundet kapitalfond, 500.000 kroner fra disposisjonsfond og 1,5 millioner kroner hentes fra ikke budsjettert refusjon for ressurskrevende bruker.

Kommer trolig mer

– Det vil trolig bli nødvendig å regulere budsjettet på nytt etter at revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai 2015. Dette på grunn av fortsatt sviktende nasjonal skatteinngang. I tillegg er det sannsynlig at utgiftene til barnevern øker ytterligere, skriver rådmann Kirsten Lehne Pedersen i sin vurdering til politikerne.

Saken behandles i formannskapet mandag 9. mars.