Suksesshistorien startet i 1986, da harstadværingen Frode Risdal lurte på om det ikke var mulig å få til et større arrangement i Vesterålen.

– Bakgrunnen var at det er så gode terrenger her, og Risdal begynte da å jobbe mot hundeklubbene sentralt.

Oppstarten

Resten er, som de sier, historie. De første årene hadde mesterskapet base på Sortland og brukte terrenger der og i Hadsel og Øksnes. Etterhvert kom Andøy med og fra 1993 flyttet man hovedkvarteret til Andenes.

– Risdal er fortsatt med i Harstad og Vesterålen fuglehundklubb og er i dag dommer i konkurransen, sier Abrahamsen. Han forteller at det er mye arbeid og organisering når 600 påmeldinger og ventelister skal holdes styr på.

– Der må jeg trekke frem Richard Sletten og kona Audhild, sier Abrahamsen. Sletten har vært prøvesekretær i 25 av de 30 årene.

– Det han ikke kan om hundesport, klubb og regler er det får som kan, og i mange år har Audhild, som er fra Andøy, vært både hans høyre og venstre hånd, sier han.

Mange grunneiere

Det er store områder som tas i bruk når så mange hunder skal ut i marka. Konkurransen foregår i 11 ulike terreng i hele kommunen, fra Forfjord til Andenes. Nesten 40 ulike grunneiere har de kontrakt med.

– Vi er takknemlige for at grunneierne har stilt opp i alle år, og vi er helt avhengig av at de stiller arealer til disposisjon. Det vi gir tilbake til dem er telling av stamfugl, sier Abrahamsen. Han sier at noen tror de skyter ryper under NM.

– Det gjør vi ikke. Smell som folk kan høre er bare krutt, understreker han og legger til at rypa heller ikke blir skremt bort fra områdene.

– Forskermiljøet i Norsk institutt for naturforskning (NINA) bekrefter at rypa kun flytter seg korte avstander og vender raskt tilbake når vi trekker oss ut, sier Abrahamsen.

Damene kommer

Abrahamsen sier at deltakerne kommer fra absolutt hele landet, og veldig mange kommer igjen år etter år. Men de har sett en endring de siste årene.

– Stadig flere damer deltar, og par kommer sammen. Historisk sett er dette miljøet veldig mannsdominert, så det er bra at vi får med flere damer. Jeg ser også at damene ofte har en annen tilnærming til hundene, og kanskje ikke er like «støyende» som oss mannfolk. Men resultatene er like gode likevel, sier han. Med rundt 300 besøkende i fire-fem dager, så sier det seg selv at det legges igjen litt penger i kommunen.

– Det er betydelige summer summer som brukes, i hovedsak på overnatting, mat og drivstoff. I forbindelse med 25 års-jubileet ble det gjort et anslag som viste et snitt på 1,5 millioner kroner i året, sier Abrahamsen.

600 startende hunder

Konkurransene i Andøy har 600 startende hunder.

– Så vidt vi vet har ingen andre arrangementer i verden så mange hunder til start. VM er for eksempel mye mindre, men det har også sammenheng med at det kun er tre hunder fra hver nasjon som får delta, sier Abrahamsen, som gleder seg til de for 30. gang kan ønske hundefolket velkommen til Andøy.

– Det blir ikke den store jubileumsmarkeringen, men vi vil gjøre honnør på de som var med i starten å dra dette i gang, sier han.