John Helmersen (AL) ville vite om ordføreren har fulgt opp saken etter at Andøylista tok opp samme sak i kommunestyret 12. mai i fjor.

– Er det gjort innspill til sentralt politisk nivå for at fiskerimyndighetene skal ta opp arbeidet fra år 2011, med sikte på å bringe turistfiske under kontrollerte former, spurte Helmersen. Han spurte også om ordføreren ville bidra til at administrasjonen i Andøy ikke legger særskilt til rette for turistfiskebedrifter, utover det som i dag følger av kommunens lovbestemte plikter overfor næringsdrivende, inntil turistfisket blir brakt i kontrollerte former.

Ikke forskjellsbehandling

Fungerende ordfører Knut Nordmo (Sp) sa seg enig i at det er et behov for å gjøre noe med regelverket. Han opplyste at Andøy kommune har tatt et initiativ til en analyse av muligheter og utfordringer i forhold til turistfiske.

LES OGSÅ: Fisketurister stoppet med 287 kilo filet for mye

– Finansiering har vært en utfordring, men vi håper å få til en slik analyse og kunne presentere noe i løpet av april, sa Nordmo. I forhold til det andre spørsmålet sa Nordmo at det ikke er grunnlag for å hevde at kommunens administrasjon legger særskilt til rette for turistfiskebedrifter.

– Fra mitt ståsted kan man ikke drive forskjellsbehandling. At det er politisk uenighet om regelverket, gjør ikke at vi kan pålegge administrasjonen å gjør noe annet i forhold til disse bedriftene enn andre bedrifter, sa Nordmo.

– Ikke artig å se

– Det med turistfiske går over alle støvleskaft, så lenge vi ikke får plassert denne næringen i de rette former, sa Inger Markussen (H). Hun sa at det er et irritasjonsmoment.

– Fiskerne har regelverk å forholde seg til, og det er ikke artig å se. Turistfiske har et kvotetak på 15 kilo. Er det fem turistfiskere så er det greit, men er det 1000 turistfiskere, så er det ikke like greit, sa hun. Halvar Rønneberg (Frp) sa han var beroliget av Nordmos svar.

– Vi skal likebehandle. Kontroll og slikt er det andre som skal ta seg av. Jeg synes den begrensningen Andøylista legger opp til her ikke er bra. Dette er en næring for fremtiden, sa han.

– Bør være proaktiv

Helmersen var også fornøyd med svaret fra ordføreren.

– Jeg er glad for at man kommer med en analyse i nær fremtid. Vi har et smutthull her. Fiske, både på havet og på land er overregulert, men i turistfiske er det ikke det, sa Helmersen. Han mener Andøy kommune bær være proaktiv for å få på plass et regelverk.

– Andøy kommune bør være veldig forsiktig med å legge forholdene mer til rette for denne type virksomheter, enn det man må i forhold til lovverket, sa han, og kom med en utfordring til ordfører Jonni Helge Solsvik (H).

– Ordføreren, med sin tilknytning han har til dagens regjering, har en mulighet til å påvirke sentrale myndigheter, sa Helmersen.