SNART: Informasjonen om redusert betaling i barnehagene kommer snart, lover skolefaglig rådgiver Torfinn Bø. (Foto: Mette-H. Berger Amundsen)

Andøy kommune sendte ut et informasjonsskriv til foreldrene for et par uker siden med varsel om at maksprisen for en barnehageplass økte med 100 kroner til 2580 kroner i måneden.

Andøyposten har spurt skolefaglig rådgiver Torfinn Bø om årsaken til at kommunen bare har informert om prisøkning, og ikke om muligheten for å få billigere barnehageplass.

– Kommer

– Skrivet med vedtaket fra Utdanningsdirektoratet ankom mitt kontor 20. april. Jeg synes det er helt fantastisk at vi får 10 dager på å innføre dette. Jeg hadde forventet at de skulle gi oss frist til høsten.

Det kommer selvsagt til å gjelde fra 1. mai, selv om vi ikke klarer å få ut informasjonsskrivet til foreldrene før i neste uke. Da vil det også komme et utkast til søknadsskjema som foreldrene kan bruke, sier Bø.

Han sier at kommunen også har sendt to spørsmål til Fylkesmannen i forbindelse med innføringen av forskriften.

– Det står i vedtaket at dersom man får en endring i inntekten, slik at den blir lavere, så skal dette kompenseres. Men det står ingenting om hva som skjer dersom foreldrene går opp i inntekt. Faller da denne retten bort, vil Bø vite.

Han ønsker også vite om de som får tilskudd til barnepass fra NAV skal regnes med.

Hastverksarbeid

– Hele forskriften bærer preg av hastverksarbeid, og vi ønsker ikke å sende ut et informasjonsskriv med feil. Da får det heller gå et par dager ekstra, påpeker han.

Regjeringen har sagt at den nye forskriften for foreldrebetaling ikke betyr tap for kommunene.

– De har sagt at dette skal kompenseres i rammeoverføringene. Min erfaring fra tidligere er at alt likevel ikke blir kompensert, sier han.

Han synes forskriften er veldig grei i den grad at det er en del foreldre og foresatte som ikke har økonomi til å ha barna i barnehagene, og nå vil få muliigheten til det.

– Problemet er at den skaffer en del mer merarbeid for kommunen. Den vil ikke omfatte så mange, men noen vil det være, sier han.

Under 466.000 kroner

Foreldrebetalingen for en full plass i Andøy kommune er per dags dagto 27.980 kroner. Dersom dette beløpet deles på seks og ganges med hundre, så blir resultatet at alle husholdninger som tjener under 466.000 kroner, vil få billigere betaling nå.