Leonhard Nilsen & Sønner - Eiendom AS er morselskap i LNS-konsernet. Regnskapet for 2014 viser at konsernet omsatte for 2.205.647.000 kroner, eller 2,205 milliarder kroner i 2014. Så stor omsetning har man aldri hatt.

Det ga et driftsresultat på 7,4 millioner kroner, ned fra 62,4 millioner kroner året før.

Konsernet hadde finanskostnader på 36,6 millioner kroner. Dermed ble underskuddet før skatt på 29,2 millioner kroner.

Balansen viser at konsernet har anleggsmidler for 1,55 milliarder kroner og omløpsmidler for 1,28 milliarder kroner. Summen av eiendelene blir dermed 2,8 milliarder kroner.

Dette motsvares av en egenkapital på 933 millioner kroner, langsiktig gjeld på 953 millioner kroner og kortsiktig gjeld på 951 millioner kroner.

Konsernet har en rekke datterselskaper i Norge, på Grønnland, i Danmark, i Chile, på Island og på Svalbard.

Store investeringer

I konsernets årsberetning skriver styret at man investerte for 218 millioner kroner i 2014, vesentlig i gruver og tyngre anleggsmaskiner.

– Det forventes konsolidering av virksomheten i konsernet i 2015 og styret ser ikke bort fra et fall i omsetningen. Prisene i entreprenørbransjen er presset og det er stor konkurranse fra utenlandske entreprenørselskaper. Offentlige myndigheter satser på veg og jernbane og det kommer mange entrepriser, men konkurransen er hard og marginene er små. Datterselskapene jobber aktivt or å få nye oppdrag som vil gi god utnyttelse av utstyr og mannskap, skriver styret.

Styret konkluderer også med at det må gjøres tiltak for å forbedre lønnsomheten.

– I konsernet som helhet er det et sterkt behov og fokus på forbedring av driften både på inntektssiden og kostnadssiden, samt reduksjon av kapitalbindingen slik at de likvide midlene økes, skriver styret.

TBM-havari

En ting som påførte konsernet økte kostnader fra havari på tunellboremaskinen (TBM) «Jern Erna» som brukes på Helgeland. Det skjedde i februar og maskinen kom ikke i drift igjen før i april.

– Det arbeides med å få dekket tapet som oppstod i den forbindelse, skriver styret.

Rettstvister

Styret peker også på at selskaper i konsernet er involvert i flere rettstvister som oppgjør og fastsettelse av formuer, og at det hefter usikkerhet rundt disse tvistene.

– Det er et beklagelig faktum for entreprenørbransjen generelt, at flere og flere saker finner sin vei til domstolene, skriver styret.

Mange ansatte

Årsberetningen viser også at det ble utført 1.294 årsverk i konsernet. Ved utgangen av 2014 hadde LNS 1.187 ansatte.