De ulike fraksjonene i kommunestyret var litt uenige om spørsmålene om kommunereformen var godt nok utredet eller ikke, men konklusjonen var det store flertallet enige i; Andøy kommune bør ikke slås sammen med noen av de andre vesterålskommunene.

Tre forslag

På bordet i kommunestyret lå innstillingen fra formannskapet, der det ble vedtatt et forslag i to punkter fra Høyre, Senterpartiet og Frp.

I punkt 1 legges det til grunn at Andøy også i fortsettelsen skal være egen kommune, mens det i punkt to vedtas at konsekvensene av å stå alene skal utredes før man gjennomfører folkeavstemmingen.

John Helmersen lanserte et alternativt forslag på vegne av Andøylista, Venstre og Arbeiderpartiet. I deres forslag lå det inne at saken var godt nok utredet og burde sendes ut på folkeavstemning så snart som praktisk mulig.

– Regjeringens ekspertutvalg har satt opp ti kriterier kommunen må vurdere i prosessen, når jeg går gjennom disse, så sitter jeg igjen med spørsmål i alle ti, sa Hans Benjaminsen (H).

Han pekte på at Andøy er en langstrakt kommune med mange ulike holdninger til denne saken.

– Av respekt for alle, så mener jeg rådmannen bør få videreføre sin utredning, så jeg fremmer forslag om å gå videre med rådmannens opprinnelige forslag, sa han.

Dette forslaget innebærer å utrede sammenslåing med minst to av de andre vesterålskommunene.

Nok utredet?

Debatten, som varte i godt over en time, dreide seg mye om ordlyden i opposisjonens forslag og om saken er godt nok utredet eller ikke.

Halvar Rønneberg (Frp) og John Helmersen (AL) var hyppige gjester på talerstolen før saken ble tatt opp til votering.

Benjaminsens forslag om å gå for rådmannen forslag fikk kun tre stemmer i tillegg til hans egen.

De som stemte for, var Sigve Jacobsen (H), Inger Markussen (H) og Lill Pettersen (Sp). Etter at det forslaget falt, ble de to andre satt opp mot hverandre. Forslaget fremmet av Helmersen tapte med kun fem stemmer, hans egen, Yngve Larsen (AL), Anitha Bendiksen (Ap), Sveinung Ellingsen (Ap) og Karl Rasmus Dahle (V).

Beholder tilskuddet

Dermed skal rådmann Kirsten Lehne Pedersen utrede konsekvenser av at Andøy består som egen kommune, før det blir invitert til en rådgivende folkeavstemning der Andøys innbyggere skal få si sin mening om Andøy kommunes fremtid.

I kommunestyret ble det stilt spørsmål fra John Helmersen om Andøy kan miste de 100.000 kronene fylkesmannen utbetaler til utredning, når man velger å ikke utrede sammenslåing som et alternativ.

Rådmannen mente at det kunne bli konsekvensen, mens ordføreren var uenig i hennes tolkning.

– Det er kommunestyret som bestemmer hva som skal utredes, ikke fylkesmannen, sa Solsvik, som mente føringene fra departementet tilsa at de fikk beholde utredningstilskuddet også når bare det å stå alene skal utredes.